Mgr. et Mgr. Libor Šmejda, MBA

Kandidát do Senátu za obvod č. 36 - Česká Lípa

Narodil jsem se 11. června 1965 ve východočeské Chrudimi. Po základní škole jsem šel na místní gymnázium Josefa Ressela. Poté jsem v letech 1984–1989 studoval na Pedagogické fakultě univerzity v Hradci Králové obor učitelství pro základní a střední školy (se specializací na dějepis a pedagogiku). Od roku 1989 žiju a pracuju na základní škole v České Lípě jako učitel, výchovný poradce, zástupce ředitele a od roku 2001 jako ředitel školy.

Jsem už téměř 35 let ženatý, manželka pracuje jako učitelka – speciální pedagožka ve speciální škole. Máme 3 dospělé děti, které už mají své rodiny. Jsem hrdým dědečkem 4 vnuků. Volný čas trávím s rodinou a vnuky, od jara do podzimu jezdím na horském kole, v zimě na běžkách. Velký důraz také kladu na soustavné studium a sebevzdělávání, které mi umožňuje držet krok s rychle se měnící dobou.

Co vás přivedlo do (řad sympatizantů) TOP 09?

Pro mne je TOP 09 středopravicová strana s jasným důrazem na tradiční hodnoty, členství v Evropské unii a zapojení západních politické ekonomických a bezpečnostních struktur. Jako jedna z mála našich stran odolává populismu a klade důraz na jasnou prozápadní orientaci.

Proč myslíte, že Vás lidé mohou volit?

Celý svůj dosavadní profesní život se pohybuji v oblasti školství/vzdělávání s přesahem do sociální oblasti. Za 30 let kariéry učitele a téměř 20 let práce ve funkci ředitele školy jsem se naučil kriticky analyzovat složité situace. Naučil se trpělivosti, hledání kompromisů i odpovědí na komplexní problémy. Lidé vědí, že je neodmítnu a jsem ochoten jim věnovat svůj čas.

Co je vaším cílem?

Pokud si naše země nechce nechat ujet vlak, musí mít jasnou a promyšlenou vzdělávací strategii. Ta se musí stát opravdovou prioritou naší politiky na všech úrovních. Bez toho budeme tápat, přešlapovat na místě a naše země promarní šanci posunout se kupředu. Jsem přesvědčen, že mé zkušenosti z  oblasti školství se dají smysluplně využít i ve veřejném politickém životě.

Máte nějaký politický vzor?

Vzorem může být každý slušný a pracovitý člověk pevných zásad a vytříbeného charakteru. Takové lze najít i v TOP 09.

Proč je dobré zajímat se o politické dění?

Lidé, kteří se nezajímají o „věci veřejné“ škodí sami sobě. Mohou se stát a stávají se cílem fejků, falešných zpráv a obětí cílených politických dezinformací. Proto by se lidé by se měli co nejvíce zajímat o politické dění. Škola by je měla naučit kriticky myslet, rozlišovat skutečná fakta a lži, měli by umět vyhledávat relevantní zdroje informací. Přemýšlivý občan se nenechá tak snadno přesvědčit polopravdou ani „úplatky“ od politiků, kteří myslí jen na sebe. Nám všem – občanům, by nemělo být jedno, v jakém stavu zanecháme naši vlast dětem a vnoučatům.

Osobní přání a vzkaz pro voliče?

Aby v politice dostávali více šancí slušní a pracovití lidé, ze které mluví jejich práce, charakter a vztahy k okolí. Kteří umí dávat reálně sliby a plnit je. Že politika jako veřejná služba není špinavá věc. Jen do ní lidé, chápající ji pouze jako šanci k obohacení a osobnímu prospěchu, prostě nepatří.