Koalice Prahy 4 dala přednost přežití před lepším rozpočtem

7. 2. 2019

Radniční koalici městské části Praha 4 (Zelení, Piráti, STAN a KDU-ČSL) se včera jen nejtěsnějším možným počtem hlasů podařilo protlačit zastupitelstvem deficitní rozpočet města. Jedná se z větší části o materiál připravený předchozí koalicí, který je na mnoha místech v jasném rozporu s plány, které současná koalice deklarovala ve své koaliční smlouvě, ze které se tak bohužel stává jen cár papíru.

Tento rozpočet vyčerpá finanční rezervy Prahy 4 bez toho, aby zajistil potřebné investice například dlouhodobě plánovanou výstavbu seniorského domu. Opoziční zastupitelé se svými pozměňovacími návrhy pokusili pro občany Prahy 4 vybojovat zlepšení alespoň v těch nejkřiklavějších případech. Většinu z nich však bohužel koalice v úzkostné snaze o své přežití raději zamítla.

Zklamáním pak bylo stanovisko Pirátů, že pozměňovací návrhy nepodpoří ne snad proto, že by byly špatné, ale protože nebyly projednány ve Finančním výboru. Nečekaný formalismus od Pirátů. V zastupitelstvu se tedy už nebudeme rozhodovat podle toho, co je dobré pro občany Prahy 4, ale jestli to bylo projednáno v některém z poradních orgánů.

V době projednávání rozpočtu ve Finančním výboru však většina opozičních zastupitelů neměla návrh rozpočtu vůbec k dispozici. Zastupitelé TOP 09 navrhli více než desítku změn především v oblasti bezpečnosti, starosti o veřejný prostor a kultury.

Během projednávání rozpočtu se nám na návrh Filipa Váchy (TOP 09) podařilo prosadit zvýšení objemu prostředků na protidrogovou prevenci na školách. Druhý návrh našeho kolegy na navýšení prostředků na opravu chodníků koalice bohužel odmítla. Praha 4 tak vydá skoro o polovinu méně na opravy chodníků oproti minulým letům.

Zastupitelka Jitka Zykánová (TOP 09) navrhla zřízení antigrafitti programu, který by po vzoru úspěšných městských částí, např. Prahy 3, pomáhal občanům Prahy 4 vypořádat se s následky nelegálního sprejerství, které tolik hyzdí vzhled naší městské části. Koalice je zřejmě s tímto stavem spokojena, protože návrh nepodpořila, ačkoli jeho financování bylo navrženo z peněz ležících ladem nebo utrácených neúčelně.

Nejvíce pozměňovacích návrhů směřovalo od Michala Hrozy (TOP 09) do oblasti kultury. „Z celkové výše rozpočtu na kulturu na Praze 4 jsem nešťastný, protože je jasné, že ani s novou koalicí se nic nemění na tom, že kultura je v naší městské části popelkou a její podpora je hluboko pod úrovní jiných srovnatelných městských části. Situace, kde navíc dvěma třetinami rozpočtu na kulturu disponuje místo odboru kultury kancelář starosty, je už úplně absurdní. Prostředky na kulturu nejsou prostředky na PR starosty,“ říká předseda TOP 09 Praha 4. Navrženo tak bylo například zvýšení kulturních grantů o 710 tisíc Kč, zachování prostředků na divadelní činnost, kde koaliční rada navrhuje 0,- Kč, nebo zvýšení prostředků na péči o památky a na jejich obnovu. „Akce, které organizují pro své sousedy samotní obyvatelé Prahy 4, patří k tomu nejlepšímu, co tu máme, a podpora je bohužel směšně nízká,“ říká zastupitel Michal Hroza (TOP 09).

K navrženému rozpočtu byl kritický i zastupitel Petr Kučera, který poukázal na neustálé přesuny financí v dopravě a životním prostředí z roku na rok. Pozastavil se i nad financováním provozu a uskladnění tří kusů zametacích strojů, které nejsou v ulicích Prahy 4 vůbec vidět.

Pozměňovací návrhy předložené TOP 09 byly zároveň rozpočtově neutrální, neboť na jejich splnění byly nalezeny prostředky uvnitř rozpočtu především na úkor nesmyslně vysoké rezervy.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme