ANO může vládnout s ODS. Opoziční smlouvu v roce 1998 taky nikdo nečekal, říká Dominik Feri

17. 9. 2017

Dominik Feri na sebe poutá pozornost především mladých lidí už několik let. Komunální politik TOP 09 se letos rozhodl kandidovat také do Poslanecké sněmovny. Spolehnout se ale musí na kroužkování, kandiduje totiž na pražské kandidátce své strany z posledního místa. Také on si myslí, že letošní volby rozhodnou o charakteru naší země a o jejím zahraničně-politickém směřování. Nevylučuje přitom vznik koalice Andreje Babiše s ODS. „Ta strana má s něčím podobným ostatně už své zkušenosti: v roce 1998 taky před volbami nikdo nečekal, že vznikne něco jako opoziční smlouva,“ vysvětluje v rozhovoru pro INFO.CZ Feri.

 

Mladí lidé se u nás o politiku příliš nezajímají, natož aby se v ní angažovali. Jak se přihodí mladému člověku, že se octne v politice, navíc v barvách konzervativní strany?

 

Nemyslím si, že by mladí lidé měli něco jako přirozený odpor k politice. Politiku jsem nějakým způsobem vnímal, už když jsem byl malý, postupem času jsem začal být občansky aktivní v Teplicích. Podílel jsem se na organizaci kulturních akcí, koncertů, diskusí. Od nich byl už k politice jen malinkatý krůček.

 Faktem je, že mladých lidí, kteří si umí představit, že by se jednou stali politiky, je velmi málo. Doložit to lze i na výstupech ze sociologických šetření. Pokud se nepletu, ve věkové kategorii do 24 let je to asi jen dvacet procent kluků a dvanáct procent holek. Mimo jiné to dokazuje, že malý počet žen v politice má hlubší kořeny. Zároveň z toho plyne, že neplatí nějaký paušální odpor k politice u všech mladých lidí.

 

A proč tedy TOP 09?

 

Jsem z pravicové rodiny. A TOP 09 je mi sympatická zejména kvůli jednoznačně proevropskému zaměření. Líbí se mi také to, že tím, jak je to strana nová, tak si uvědomuje potřebu vtahovat mladé lidi do politického a stranického života.

 

Jste v komunální politice. Letos se ucházíte o hlasy voličů ve sněmovních volbách, v Praze kandidujete z posledního místa na kandidátce. S čím do těch voleb jdete?

 

Rád bych pomohl TOPce získat přízeň mladých voličů a zároveň bych chtěl ukázat, že nemají pravdu ti, kteří tvrdí, že by mladí lidé politiku nezvládli, protože to je náročná a složitá záležitost. Pokud uspěju, chci dokázat, že jde o ryze mentální překážku.

 

Je podle vás reálná šance, že se do sněmovny dostanete, že vás tedy budou voliči kroužkovat?

 

Samozřejmě bych si to přál, ale vůbec nevím, zda mladí lidé vědí o institutu kroužkování.

 

A máte nějakou strategii, jak jim to sdělit?

 

Ano. Budeme aktivní na všech možných sociálních sítích, plánujeme videa. Těch kanálů je několik. Ale zda k těm volbám mladí lidé dorazí, zda mě zakroužkujou, anebo zda budou vůbec volit TOP 09, je ve skutečnosti nejisté.

 

O čem podle vás letošní volby vlastně budou? Jaké je jejich hlavní téma?

 

Naprosto se v tomto shoduji s vedením TOP 09: letošní volby rozhodnou o demokracii a prozápadním směřování naší země. Naše pozice je v tomto ohledu jasná: v žádném případě nebudeme spolupracovat s Andrejem Babišem, což je natolik exkluzivní jistota, že by voliči TOP 09 měli podpořit.

 

Umíte si představit, že by TOP 09 bylo po volbách součástí vlády, která by se musela spoléhat na podporu komunistů?

 

Jako politik bych se něčeho podobného nechtěl účastnit.

 

Pokud byste byl poslanec, zvedl byste při hlasování o důvěře pro takovou vládu ruku?

 

Rozhodně ne. Myslím si, že být důstojnou opozicí je nesmírně důležité. Máme na to kapacitu, máme na to erudici, máme na to kvalifikované a schopné lidi. A být za každou cenu vládní stranou není podle mého názoru úplně rozumné. Hlavně pořád nevíme, jak ty volby dopadnou. Je dost dobře možné, že do toho nakonec vlítne nějaká strana, která se teď projevuje zdrženlivě, nakonec může vzniknout třeba koalice z hnutí ANO a ODS.

 Myslím, že někteří lidé v ODS jsou k takovému kroku velmi dobře připraveni a byli by schopni si ho odůvodnit… Ta strana má s něčím podobným ostatně už své zkušenosti: v roce 1998 taky před volbami nikdo nečekal, že vznikne něco jako opoziční smlouva. Navíc budou v takovém případě tvrdit, že zabránili návratu komunistů k moci. TOP 09 je v tomto ohledu konzistentní a už teď je jisté, že hlas pro ní nebude hlasem pro hnutí ANO.

 

A pokud jde o případnou alianci s levicí, tedy s ČSSD. Zde problém nespatřujete?

 

Pokud by volby skutečně dopadly tak, že by mohla vzniknout vláda Babiše s komunisty nebo s Okamurou, vést povolební debaty s ČSSD se jeví být rozumnou variantou. Obzvlášť pokud primární otázkou bude, zda chceme směřovat na západ, nebo na východ. Zde je ČSSD poměrně čitelná.

 

Pokud bychom se vrátili na začátek: myslíte si, že je tento spor, o kterém mluvíte, vysvětlitelný pro mladé voliče? Pro lidi, kteří se narodili třeba v polovině 90. let a předchozí režim znají – pokud vůbec – pouze z vyprávění, případně z knížek nebo filmů…

 

Věřím, že ve svých základech, ano. Ale upřímně řečeno, já jsem ročník 1996 a mé zorné pole je ohraničené, pokud jde o to, co si pamatuji, tak je rok 2006, možná 2004. Z různých besed na základních a středních školách ale vím, že si žáci a studenti těchto škol jsou schopni vybavit třeba přímou volbu prezidenta v roce 2013 nebo poslední sněmovní volby na podzim téhož roku. Za tím už bohužel nic není. Taky proto významnou část těchto besed věnuju tomu, co se u nás dělo třeba v 90. letech minulého století.

 

Co říkáte na vztah Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana

 

Není sporu o tom, že se nějakým způsobem vzájemně tolerují. Ale umím si představit, že Babiš z různých důvodů nakonec premiérem vlády nebude a že se se Zemanem domluví na tom, že vládu povede nějaká nastrčená figura. Může to být Faltýnek, Pilný nebo kdokoli jiný… A Babiš zůstane v pozadí a zároveň bude tahat za nitky. Zdá se mi to jako poměrně reálná varianta, poněvadž být premiérem je hrozně nevděčná práce, člověk nese velkou zodpovědnost, čelí různým tlakům a je pod permanentním dohledem novinářů a veřejnosti. Možná si to Andrej Babiš hodí na váhy a nakonec řekne, že chce být spíše šedou eminencí, a ne předsedou vlády.  

 

A pokud jde o prezidentské volby. Co by podle vás měla TOP 09 udělat pro to, aby Miloš Zeman na Hradě skončil?

 

Nejsem si úplně jistej stranickou linií a vlastně vůbec nevím, jaký vliv budou mít na rozhodování voličů politické strany. Možná to nakonec dopadne tak, že si to politici vyhodnotí tak, že by přímá participace jednotlivých stran na prezidentské volbě byla kontraproduktivní… Pokud jde o mě osobně, využuju svých malých možností a budu na sociálních sítích a jinde podporovat kandidáta, kterému věřím. A tím je Jiří Drahoš.

 Jak to dopadne v prvním kole a kdo z něj postoupí do druhého, teď nevíme. Cíl je ale jasný: musíme udělat vše pro to, aby Miloš Zeman už prezidentem nebyl. Jak moc ale bude volba ve druhém kole volbou „proti“ jednomu z kandidátů, to se teprve ukáže.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme