24. 12. 2011

Obyvatelé novostaveb v pražském Hloubětíně čekají už tři a půl roku na opravu poničené ulice. Jediná příjezdová cesta je bez chodníků a připomíná tankodrom. Zrekonstruovat ji měl developer, který však tvrdí, že stále nedostal potřebná povolení od města. Město se brání, že smlouvy jsou již podepsané, a developerovi tak v opravě komunikace nic nebrání.

Developerská společnost BCD v pražském Hloubětíně postavila už 400 bytů, s rekonstrukcí jediné příjezdové ulice, přestože se k ní zavázala, stále otálí. Podle obyvatel novostaveb Městský úřad Prahy 9 vůbec neměl stavbu před slíbenou opravou zkolaudovat. "Vyhláška hlavního města Prahy říká, že každá stavba musí mít před kolaudací bezpečný přístup na hlavní komunikaci," říká obyvatel sídliště Aleš Vykydal.

200 metrový úsek ulice U Elektry je bez chodníků a plný výmolů. Pěší, kteří tudy chodí na zastávku MHD, musí uskakovat před auty. "Developer by chtěl s tou cestou něco dělat až po ukončení další etapy, což znamená dva nebo tři roky," říká Viktor Šnajperk, obyvatel sídliště. Obyvatelé žádají radnici Prahy 9 o pomoc. "Do té doby, než bude kompletně rekonstruovaná ulice U Elektry, se pokoušíme zprovoznit jinou ulici," říká Marek Doležal, místostarosta MČ Praha 9.

Rekonstrukci podle developera zdržuje majitel pozemků - hlavní město, které odmítá s Pražskou teplárenskou podepsat smlouvu o věcném břemenu. Ulicí totiž prochází parovod. "BCD tu komunikaci chce postavit a je připraveno, ale nejsme schopni teď získat, a ne z naší viny, stavební povolení," říká Milan Vesely, architekt z developerská společnosti BCD Group.

TSK, která má ulici ve správě a hlavní město zastupuje, ale tvrdí, že developerovi v opravě nic nebrání. "Smlouvy o věcných břemenech mezi TSK a Pražskou energetickou, Pražskou plynárenskou a Pražskou teplárenskou jsou uzavřeny. Od roku 2008 může komunikaci opravit," uvedl Tomáš Mrázek, mluvčí Technické správy komunikací. Developer nesouhlasí, trojstranná smlouva nutná pro stavební povolení se má podle něj teprve uzavírat. Avizuje ale, že s rekonstrukcí začne příští rok na jaře.

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme