Říkají si možná někteří naši zákonodárci, a snaží se snížit riziko srdečních příhod u svých voličů alespoň tímto bohulibým způsobem - když už reformy našeho polosocialistického zdravotnictví se zřejmě jen tak nedočkáme.

Řeč je o neprůhledném systému poslaneckých náhrad a kompenzací. Jeho špatné fungování připouští většina zákonodárců, ale to je také to jediné, co jsou se stávající situací ochotni dělat. Abychom jim ale nekřivdili, podobná situace panuje ve většině zemí, které jsou obdařeny systémem parlamentní demokracie. Ve zbylých státech je situace při hospodaření s veřejnými penězi většinou ještě horší.

 Tím, jak se s tímto problémem snaží vypořádat Velká Británie, která byla loni v létě otřesena obecně známým skandálem s neoprávněným čerpáním poslaneckých náhrad se budou zabývat následující řádky.

 Oliver Cromwell kdysi prohlásil, že když zasedá parlament, nemůže si být nikdo jistý životem ani majetkem - a britští poslanci ukázali, že alespoň druhá část jeho výroku platí dodnes. S výnosy z daní, tedy majetkem daňových poplatníků, zacházeli opravdu velkoryse. Tomu by však měla být po letošních parlamentních volbách v Británii učiněna přítrž. Pro nápravu stávající situace byla ustanovena instituce s názvem „Independent Parliamentary Standards Authority" (IPSA), jejímž posláním je mimo jiné vybrat a implementovat informační systém, který umožní individuální sledování a schvalování poslaneckých výdajů. Jak řekl šéf IPSA, Sir Ian Kennedy: „Naším záměrem je zajistit, aby poslancům byly propláceny oprávněné výdaje vzniklé při výkonu jejich povinností, které pro ně nebudou znamenat ani zisk ani ztrátu".

 Svět, ve kterém žijeme, je světem informačních technologií. Dnešní lidé jsou zvyklí na vysokou  míru informovanosti a dnešní úroveň technologií je schopna jim tyto informace zajistit. Proč tedy neposkytnout daňovým poplatníkům detailnější informace o tom, co se děje s jejich penězi? Přístup Velké Británie ukazuje trend, kterým by se vývoj v této oblasti měl ubírat i u nás. Mechanismy na to již existují, jejich zavedení je jenom otázkou dobré vůle. Bude ji mít po volbách i náš parlament? Kandidáti na poslance za TOP 09 se budou snažit o to, aby měl.

Aleš Hošek, Top 09, Praha 9 - ales.hosek(zavinac)centrum.cz
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme