Příroda, voda, zeleň, vycházky a Praha 4

30. 6. 2022

Aktuální krásné a teplé letní počasí svádí k vycházkám a k pobytu v přírodě, a to ať už v Praze nebo mimo ni. Mezi vyhlášené pražské přírodní a volnočasové prostory bezpochyby patří Prokopské údolí, Divoká Šárka, Stromovka, Letenské sady nebo Petřín. Na čtyřce to pak je jednoznačně Krčský les, dále pravý břeh Vltavy nebo oblíbený park Jezerka a park na Pankráci (Centrální park Pankrác), spojený s Kavčími horami. A dalo by se určitě pokračovat.

Kam jsme došli?

Několik vycházek vedených odborníky s cílem prodiskutovat s místními obyvateli možnosti revitalizace daného veřejného prostoru, zlepšení jeho prostupnosti a vzhledu, proběhlo během letošního jara na nejrůznějších místech. 

Možnosti revitalizace parku Na Pankráci, parku Na Fidlovačce, vnitrobloku a parku za podolským kostelem, dále budoucí revitalizace břehů Botiče v Michli nebo diskuse nad budoucností Branických skal. To je jen výčet některých z letos realizovaných „procházek“. Několik desítek obyvatel Nuslí, Michle, Podolí, Pankráce, či Braníku tak měli jedinečnou příležitost přímo na místě svými názory ovlivnit budoucí podobu svého okolí. Vždy ve všední den a vždy v podvečer bylo určené místo setkání, odkud se skupina zájemců šla porozhlédnout po okolí. Padly návrhy na lepší osvětlení parků, větší počet laviček a košů, instalace mlžítek pro děti a lepší propustnost celého prostoru. 

Někteří z nás mohou namítnout, že zvolená místa nejsou tak zajímavá a vyhlášená jako Grébovka nebo Riegrovy sady. A že tedy nemá cenu se jim ve velké míře věnovat. Pro místní z nejužšího okolí však jde nejbližší kontakt s přírodou. A ta do města prostě bezpochyby patří.

Co je cílem vycházek?

Výsledkem práce odborníků v rámci vycházkových konzultací s místní veřejností jsou/budou dokumenty, které stanoví hlavní principy dlouhodobé správy a revitalizace výše zmíněných veřejných prostranství. Přispějí nám tak k udržitelnému rozvoji těchto míst a efektivnímu vynakládání prostředků Prahy 4. V neposlední řadě pomohou zamezit tomu, že v těchto významných veřejných prostranstvích budou realizovány ad hoc zásahy bez vědomí cílového stavu a širších souvislostí, jak už se v minulosti bohužel několikrát stalo.

Slibuji, že na tento koncept participace obyvatel Prahy 4 velmi rádi navážeme. A hlavně, že sesbírané návrhy v následujícím volebním období opravdu zrealizujeme.

Všem čtenářům přeji krásné, klidné a slunné letní dny strávené nejlépe v přírodě.

petr kučera, správce webu

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme