O našich chybách nemluvte

O tom, jak hluboce je o hlavním bodu pirátského programu, tedy o transparentnosti, přesvědčený místostarosta Petr Beneš.

27. 2. 2019

Současná koalice staré ODS, nových Pirátů a hnutí senátorky Chmelové má mimořádnou pozici: silnou většinu v zastupitelstvu a citelnou podporu veřejnosti. Co ale uvidíme, když se ale podíváme pod povrch líbivé novoty?

Transparentnost, stop trafikám, konec bezradné radnice. Vezmeme to popořadě.

O tom, jak hluboce je o hlavním bodu pirátského programu, tedy o transparentnosti, přesvědčený místostarosta Petr Beneš (exSvobodní, exRealisté nyní Piráti) jsme se přesvědčili minulé zastupitelstvo.

Pan místostarosta měl v plánu odhlasovat prodej nemovitostí, ke kterému ale neposkytl znalecký posudek. Požádal prostě zastupitele, ať schválí prodej v řádech milionů, ale nedal jim do ruky žádný relevantní podklad, podle kterého by se dalo určit, jestli si cenu vymyslel sám nebo jestli tomu předcházela jakákoli hlubší úvaha. To samo o sobě je sice velmi novátorské, protože podobný postup svého času nevolili ani esa jako Milan Richter nebo Bohumil Zoufalík, nicméně se poměrně výrazně míjí s pirátským přesvědčením o maximální průhlednosti rozhodování.

Ještě pikantnější byla ovšem jeho prosba na posledním jednání zastupitelstva. Poté, co byl upozorněn na další závažné chyby i jeho kolegy, nevrle požádal zastupitele, aby na ně neupozorňovali veřejně, ale stavili se za ním předtím v kanceláři a pomohli mu je opravit.

Od někoho, kdo má svou politickou kariéru postavenou na kritice všeho na sociálních sítích, která dříve velmi často hraničila jak s nepravdou, tak s pranýřováním, je to velmi úsměvná žádost, které ovšem TOP 09 nevyhoví. A nikoli proto, že by byla pomstychtivá, ale proto, že dodržuje základní, a hlavně transparentní politické kroky. Podávání si materiálů pod rukou a suškání si po kancelářích za transparentní a běžné nepovažujeme. Pan místostarosta si také neuvědomuje, že opravovat materiál před zastupitelstvem je už poněkud pozdě; v té době už je dávno projednán radou městské části a opozičním zastupitelům vůbec není dopředu známo, o čem rada jedná.

Pikantnost nám také pan místostarosta předvedl, když chtěl předložit další svůj materiál, ve kterém by v případě schválení byli zastupitelé vystaveni trestnímu stíhání. Pana Beneše jsme upozornili na začátku zastupitelstva na nestandardní krok. Bohužel až po hodinové pauze pan místostarosta Beneš pochopil a materiál sám stáhnul z projednávání.

Trafikaření je dalším slovem, kterým se dříve opoziční, nyní koaliční zastupitelé zaklínali při všech příležitostech. Když ovšem mohli kouzlo trafik využít, neváhali ani chvíli. Víte, co bylo jedním z jejich prvních rozhodnutí? To, že místostarostů (kteří mají více peněz) bude rovnou pět. Celé roky si Praha 10 vystačila se dvěma (v poslední koalici se dvěma z nichž jeden byl neuvolněný, méně placený), ale vztahy v koalici se asi utužovat musí, a protože z obecního rozpočtu krev neteče, nejlépe se utuží rozdáním postů.

Každý místostarosta nás všechny stojí 80 764 Kč měsíčně, pokud byste si snad mysleli, že se jedná o pár stovek (uvolněný radní 71 586 Kč). Co se samotných nákladů na radní týče, ty vzrostly taky. Jakmile si totiž koalice odhlasovala pět místostarostů, vrhla se na další trafiky, tentokrát plošně, zřejmě v rámci akce „Radní sobě“ si zvedli peníze, které za své funkce dostávají, protože všichni dostávají více peněz na uvolněnou funkci. Současná rada nás stojí 655 289 Kč měsíčně, tedy 7 863 468 Kč ročně.  Je dražší o 159 521 Kč měsíčně, tedy o 1 914 252 Kč ročně než rada minulá, která stála 495 768 Kč měsíčně, tedy 5 949 216 Kč ročně. 

Konec bezradné radnice slibovaly plakáty po celé městské části. Na to, co přesně tím hnutí kolem Senátorky Chmelové myslelo, si ovšem ještě počkáme. V tuto chvíli totiž zastupitelstva pod jejím vedením totiž připomínají spíše cvičení pohotovosti zastupitelů. Předkládají se materiály, které jsou na místě bezdůvodně stahovány, řada materiálu se nedá projednávat kvůli chybám, přibývají pauzy, během kterých se koalice musí radit o tom, co vlastně předkládá. Jednání komisí a výborů jsou v chaosu, často jsou neusnášeníschopná. My nevíme, co přesně znamená „konec bezradných“, ale doufáme, že to není už tohle.

No a – pokud vám na závěr chybí nějaký věcný souhrn toho, co zastupitelstvo stihlo schválit, tak vás bohužel zklameme. Kromě technických materiálů současná rada nepředložila vůbec nic, co by zlepšilo život v Praze 10, naplňovalo jejich programové prohlášení, nebo dokonce předvolební sliby.

Na úplný závěr. Setkáváme s názory, že je naše kritika ublíženecká. Chápeme, že zatvrzelým skalním příznivcům současných radních není příjemné, když někdo mluví o chybách, kterých se dopouštějí. Ale TOP 09 ať už byla šest let v opozici nebo dva roky v koalici, vždycky rozhodovala zodpovědně, podporovala kvalitní návrhy a kritizovala nepravosti – a bude to dělat dál. Trafiky pro známé, netransparentní konání některých radních a chaos na radnici nepatří a my jsme byli zvoleni proto, abychom tomu předcházeli. Pokud to nemůžeme dělat z koalice, konáme jako konstruktivní opozice.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme