Koalice začala úřadovat: Rozdělila si trafiky, v řízení města ale i po dvou měsících tápe

4. 2. 2019

Senátorku přivedlo k dalšímu politickému mandátu heslo „Konec bezradné radnice“. Už lednové zastupitelstvo ale ukázalo, že skutečná bezradnost se na radnici dostala teprve po loňských volbách. Projednávalo se celkem 10 bodů, pouze čtyři připravilo samostatně současné politické vedení a týkalo se tohoto volebního období. A shodou okolností se dva týkají jediného, co se na radnici v tuto chvíli daří – přerozdělování postů. 

Že současnou koalici drží pospolu shoda zejména, řekněme kulantně, v personálních otázkách, bylo jasné už krátce po volbách. Hned v koaliční dohodě si totiž noví radní zakotvili pět místostarostů. 

Abyste rozuměli: místostarosta se oproti běžnému radnímu liší jen ve dvou věcech. V tom, co má uvedeno na vizitce a v tom, kolik peněz stojí daňové poplatníky. Formálně zastupuje starostku v její nepřítomnosti, ale na to se smí používat místostarosta jen jeden. Pro pět místostarostů není prostor ani zcela hypoteticky. V tomto případě má pět místostarostů ještě jednu roli: tmelí kolektiv, aby se koaliční strany nehádaly, která má kolik postů. 

Pokud si myslíte, že se jedná jen o technikálii, máte v podstatě pravdu. Jenže tato technikálie je poměrně nákladná. Podívejme se na počty.  

Zde jsou náklady na provoz současné rady:

Je to vidět na první pohled, ale pro shrnutí. Současná rada (655 289 Kč měsíčně, 7 863 468 Kč ročně) je na provozu dražší o 159 521 Kč měsíčně, tedy o 1 914 252  Kč ročně než rada minulá (495 768 Kč měsíčně, 5 949 216 Kč ročně). 

Nově zvolení radní ale velmi rychle pochopili, že místa v radě nejsou jediné části rozpočtu k porcování. Stejný přístup použili také při sestavování komisí – komise nově nabobtnaly o 36 placených míst. Údajně míst odborníků. To neumíme posoudit, protože komise se do lednového zastupitelstva pořádně zatím nesešly. Nevíme tedy, o jaké odborníky se jedná, ani jaké jsou jejich kvality. Neměli jsme nikdy možnost je vidět ani neznáme jejich CV, zatím víme pouze jediné: že obsadili 36 míst, z nichž po 12 místech obsadili neúspěšní komunální kandidáti pirátů a také tak ODS. Budou voliče stát přinejmenším 68 400 Kč měsíčně.

Bylo by skvělé, kdyby noví radní se stejným zápalem, s jakým se pustili do porcování postů, pustili také do práce. To se jim ale prozatím nedaří. Slibované projednávání rozpočtu bylo odloženo, nemáme žádné zprávy o rekonstrukci radnice, žádné zprávy o rekonstrukci staré školy a vlastně ani žádné zprávy o rekonstrukci polikliniky v Malešicích. Všechny tyto projekty byly připravené a mnoho ze současných radních je otevřeně podporovalo. 

Teď se ale zdá, že poprvé pochopili, že něco podporovat a něco zařídit jsou dvě zcela rozdílné věci. 

Krásnou ilustrací budiž Piráti, burcující poslední roky za transparentnost. Zatímco jako opoziční zastupitelé žádali informace na úroveň tisícových faktur, jako radní nejsou schopni zajistit ani nejzákladnější standardy transparentnosti. Pan místostarosta Beneš (exSvobodní, exRealisté, nyní Piráti) přinesl na zastupitelstvo materiál o prodeji bytů – v podstatě provozní záležitost, kterou zastupitelstvo běžně schvaluje. Oproti všem předešlým zkušenostem a zvyklostem, které dodržovali všichni politici i v éře Milana Richtera, ale zastupitelům nepředložil znalecký posudek na minimální prodejní cenu. 

Jinými slovy nechal 45 zastupitelů schvalovat prodej nemovitostí v řádech milionů korun, aniž by kdokoli věděl, jak pan radní k srovnávací ceně dospěl, a zda není transakce pro MČ nevýhodná. 

Tentýž místostarosta (81 264 Kč měsíčně) přinesl materiál s prokazatelně lživým tvrzením, který musel na žádost opozice stáhnout právě pro ty informace, kterými uváděl hlasující v nebezpečný omyl.

Z deseti materiálů tak musela koalice 2 materiály změnit a jeden stáhnout díky pozornosti TOP 09. V dalších dvou materiálech koalice ignorovala požadavky opozice na jejich konkrétní doplnění. Hlavně, že jsou všichni radní uvolnění.

Je to krásný příklad toho, jak současná koalice umí skvěle kázat, ale minimálně konat.

Jednání zastupitelstva se konalo 28.1., další je plánované na 25.2. 


Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme