26. 10. 2009

Za pár dní to budou přesně dvě desetiletí od listopadových událostí roku 1989, kdy se naše země po dlouhé době nesvobody a totality opět vrátila k demokracii. Začali jsme žít ve svobodné společnosti a chtěli jsme se vrátit zpět do Evropy.

Dovoluji si Vás oslovit, protože jsem přesvědčen, že se na tomto cíli nic nezměnilo. Řada z nás věří, že budoucnost naší země je možná pouze v rodině evropských národů. Ve společenství, díky kterému již více než půl století žijeme v míru.

Dnes se ptáme, co se za těch několik let změnilo. Proč naše země ztrácí svůj kredit? Proč si kazíme svou pověst v období, kdy předsedáme Evropě? Proč nejsme schopni ustanovit svou vládu a proč měníme termín voleb? Proč se odmítáme připojit k Lisabonské smlouvě, ke které se ostatní země přihlásily?

Obávám se, že nám Evropa přestává rozumět. Řada z nás ale stále věří, že je v našem zájmu, aby Evropská unie měla v globálním světě dostatečně silný a jednotný hlas. A je pro nás stejně důležité, aby Česká republika byla v Evropě respektovaným a spolehlivým partnerem. Nesmíme se sami posouvat na okraj dění. Proto, abychom mohli hájit své zájmy, nesmíme ustupovat z pozic, které nám to umožňují.

Z toho důvodu jsme se také rozhodli vyzvat občany, kteří náš postoj sdílí, aby projevili svůj názor a podepsali naši výzvu. Přeci se po dvaceti letech nevydáme na zpáteční cestu.

Věřím, že můžeme věci zlepšit, ale bez Vaší spolupráce a Vašeho hlasu bude veškeré úsilí marné.

Karel Schwarzenberg

K výzvě se připojilo 1461 podepsaných. Děkujeme!

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme