Návrh: sKarta možná bez povinného účtu u spořitelny

Příjemci dávek a podpor v nezaměstnanosti by možná v budoucnu už nemuseli mít k sKartě povinně účet u České spořitelny, která systém provozuje. Zřizovali by si ho nejspíš jen dobrovolně.

5. 2. 2013

Mohli by si totiž vybrat, jestli chtějí dostávat peníze od státu rovnou na své konto, poštou, či na účet k sociální kartě. Vyplývá to z návrhu tezí pro chystané změny zákonů, který se ČTK podařilo získat. Materiál minulý týden předala ministryně práce a sociálních věcí premiérovi, záměry má převést do paragrafů tým z úřadu vlády a ministerstva. „Z důvodu dobrovolnosti volby výplaty dávek se navrhuje stanovit, že výplata prostřednictvím účtu k sKartě je jedním ze způsobů. V případě, že příjemce zvolí výplatu přímo na jím určený účet nebo poukázkou, účet k sKartě se pro tuto osobu nezřizuje,“ uvádí se v jedné z tezí.

Mohla by sloužit jako průkazka

Lidé, kteří sKartu už převzali a mají k ní účet u spořitelny, by pak od něj mohli kdykoliv odstoupit a zvolit si jinou výplatu.

Pokud by příjemci dávek k sKartě nechtěli účet a nepoužívali ji, spořitelna by státu plastikové karty dodávala jen jako průkazky. Na změně pravidel u kritizovaných sKaret se dohodli loni v prosinci premiér Petr Nečas (ODS) a ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) s vedením České spořitelny. Předseda vlády uvedl, že používání karet bude dobrovolné, povinně mají sloužit jen jako průkazky.

Ministerstvo podle toho začalo pracovat na změně zákonů, nová úprava má zohlednit i výhrady ombudsmana a Úřadu pro ochranu osobních údajů. 

ČTK

Právo, 5. 2. 2013, rubrika: Zpravodajství, str. 4

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme