MPSV: Jsme přesvědčeni, že nám jde o stejný cíl

Zásadně nesouhlasíme s formou násilných protestních akcí, neboť Národní rada zdravotně postižených (NRZP) je pravidelně zvána na jednání týkající se zásadních reformních kroků MPSV. Navržené úpravy nejsou definitivní, naopak se předpokládá, že o jednotlivých ustanoveních budou vedeny odborné diskuze.

Vzhledem k této dohodě je pak plánovaná demonstrace nepochopitelným krokem, který dosavadní komunikaci Národní rady a ministerstva spíše poškozuje.

NRZP se stále opírá o skupinu těch osob se zdravotním postižením, které si neumí představit nebo nechtějí slyšet o systémové práci s jedincem. Proč Národní rada nevěnuje pozornost uplatňování vzdělaných osob zdravotně postižených (OZP)? Vždyť mezi OZP je spousta vzdělaných lidí, kteří by uvítali podporu jejich zapojení do dalších aspektů života. Tito vzdělaní pak musí být zapojeni ve všech stupních řízení dle svých odborných znalostí a dovedností.

Posuzování zdravotního stavu, tak jak je modelováno v předkládaných návrzích zákonů, je inspirováno evropským vzorem, který je použit ve většině členských států EU. Dávky poskytující podporu nákupu kompenzačních pomůcek apod. se neruší, ale z množství osmi různých (o něž bylo nutné jednotlivě žádat a také je jednotlivě administrovat) se sjednocují do dvou základních skupin.

Není pravda, že by byl rušen příspěvek na auto, dokonce by mohl být i vyšší, a to v odvislosti od posouzení majetkových poměrů žadatele a rodiny.

Ulice není místem k vyjednávání. Očekáváme od NRZP odbornou diskuzi na jakékoliv téma, které může osobám se zdravotním postižením ulehčit integraci do společnosti. Jsme přesvědčeni, že nám jde o společný cíl.

Jaroslav Dembinný,
předseda Asociace zdravotně handicapovaných (AZHA)
a poradce ministra práce a sociálních věcí
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme