INVENTURA na Ministerstvu práce a sociálních věcí

TOP 09 tři roky důsledně plnila svůj program. Slíbila, že udělá vše, aby konsolidovala veřejné rozpočty a zároveň podpořila rodiny. Můžeme ukázat výsledky

• Díky novým programům jsme vytvořili desítky tisíc pracovních míst.
  • Pomohli jsme sladění rodiny a práce.
  • Dokázali jsme šetřit i tam, kde se peníze pouze vyplácejí. Našli jsme levnější a efektivnější řešení…

Nová místa díky Plánu pro zaměstnanost 7 za 7

• Přinesli jsme nově více než 50 tisíc pracovních míst díky důsledně uplatňovanému plánu. Podařilo se nám rozhýbat zájem firem o zaměstnávání lidí a také podpořit nezaměstnané, kteří stáli o pracovní příležitost. Zjednodušili jsme přístup firem k dotacím na pracovní místa. Pomohli jsme dlouhodobě nezaměstnaným a absolventům získat praxe a práci.
  • Lidem, pro které bylo složité najít práci, jsme nabídli nové rekvalifikace a také jednorázovou podporu jejich podnikání. Obcím a neziskovým organizacím jsme poskytli dotace na mzdy nových zaměstnanců.

Práce a rodina v souladu

• Dali jsme rodičům vybrat, jak dlouho budou pečovat doma o dítě, a tedy jak vysoký chtějí dostávat od státu rodičovský příspěvek. Podpořili jsme firmy, které zaměstnají na zkrácené pracovní úvazky matky s dětmi nebo lidi, kteří pečují o blízkou osobu. Desítky firem, neziskovek a úřadů, které zavedly prorodinná opatření, jsme finančně ocenili.

Opuštěné děti našly domov u pěstounů

• Prosadili jsme změny, díky kterým žijí stovky dětí v náhradních rodinách místo v ústavech. Domov našly u nových profesionálních pěstounů, kterým stát platí mzdu na základě novely zákona o sociálněprávní ochraně dětí.

Mladí lidé a stáže

• Pomohli jsme asi 1500 mladým lidem, kteří nemohli po studiu najít práci, získat stáž v českých firmách. Pokusili jsme se zakotvit systém stáží jako další formy vzdělávání do českých zákonů a díky evropským penězům nabídnout lepší šanci na trhu práce až 5 tisícům absolventů a také například matek po rodičovské dovolené.

Důchodová reforma

• Dali jsme lidem novou možnost jak se finančně zabezpečit a spořit si na stáří. Těm, kteří chtějí ovlivnit svůj budoucí důchod, stát umožňuje odvádět z dnešních 28 procent mzdy státu jen 25 procent a zbývající 3 procenta si spořit v penzijních fondech za podmínky, že k tomu přidají další 2 procenta ze svého. Druhý pilíř penzijní reformy využívají desetitisíce lidí. O svých úsporách mají vždy přehled, mají je pojištěny, stejně jako v bankách a navíc se dají dědit. Více zde: http://www.top09.cz/proc-nas-volit/fakta-a-argumenty/podrobne-o-duchodovem-sporeni-ve-ii-piliri-11515.html

Řešili jsme problém bezdomovectví

• Zpracovali jsme první Koncepci prevence a řešení problematiky bezdomovectví v Česku, která by měla řešit problém do roku 2020. Podle odhadů hrozí do budoucna ztráta bydlení až 100 tisícům lidí. Chceme, aby lidé měli více informací a bylo pro ně dostupnější nejen bydlení, ale také zdravotní a sociální služby. Mohli by využívat bydlení s podporou sociální práce, což pomůže k udržení nebo získání trvalého bydlení. Posílit by se měla také terénní sociální práce s propuštěnými vězni. V roce 2016 by mohla začít fungovat zařízení, ve kterých by se doléčili lidé odcházející z nemocnic nebo z ústavů.

Nespravedlnost v důchodech

• Prosadili jsme zákon, který řeší letité nespravedlnosti ve vyplácení důchodů lidem, kteří za federace v minulosti pracovali na území Slovenska a pobírají tedy slovenské (nižší) důchody. Penzisté za určitých podmínek proto získají od státu dorovnávací přídavek. Rozdíly v důchodech přineslo rozdělení československé federace k 31. prosinci 1992 a smlouva mezi oběma nástupnickými státy. Ekonomika i legislativa obou států se vyvíjela odlišně, a tak jsou v některých případech lidé, kterým vyplácí důchody slovenská strana, v nevýhodě. Nyní získají dorovnávací příplatek.

Příspěvek na bydlení

• V době stoupající nezaměstnanosti jsme pomohli více rodinám s výdaji na bydlení. Stát jim pomáhá, pokud musí ze svého příjmu dát více než 30 procent (35 % v Praze) rodinných příjmů na zaplacení nákladů na byt či nájem.

Zvládli jsme amnestii a povodně

• Po největší amnestii za posledních 23 let, kdy se z 6 344 propuštěných vězňů až 4 500 registrovalo na úřadu práce a téměř 4 000 požádalo o mimořádnou okamžitou pomoc, jsme situaci zvládli. Také při letošních povodních jsme bez problémů pomohli tisícům lidí dávkami mimořádné okamžité pomoci za 23 milionů korun. Podnikatelům ze zaplavených krajů jsme odpustili penále za pozdní odvody sociálního pojištění a rodičům, kteří kvůli povodni nemohli poslat dětí do škol a školek, jsme nabídli dávku - ošetřovné.

Dětská skupina

• Vypracovali jsme zákon, který umožňuje vznik dětských skupin – alternativy mateřských školek. Skupiny by měly možnost zakládat firmy nebo instituce a rodiče by si tak mohli své děti brát s sebou do práce, kde by zůstaly pod odborným dohledem. Tento zákon jsme prosadili ve vládě a částečně také v parlamentu, kde zůstal těsně před schválením. Budeme ho znovu navrhovat do legislativního procesu.

Úspory v IT a na úřadech práce

• Ukončili jsme situaci, kdy na ministerstvu fungoval informační systém, který měl jednoho monopolního dodavatele. Státní závěrečný účet dokládá, že na provozu a investicích do informačních systémů uspořilo ministerstvo stovky miliónů korun, za první tři čtvrtletí roku 2012 to bylo 70 milionů korun. Ze 77 samostatných úřadů práce, pod které spadaly stovky poboček, jsme vytvořili 14 krajských poboček a 409 kontaktních pracovišť. Tím jsme snížili náklady. Kontrolní zpráva NKÚ potvrdila, že změnou celé organizace se za rok 2011 uspořilo přes 229 milionů korun.