INVENTURA II: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Hlavní změny, které přinesly reformy Ministerstva práce a sociálních věcí

Ministerstvo práce a sociálních věcí od ledna 2012 výrazně posiluje boj s nelegálním zaměstnáváním. Ekonomické ztráty státu způsobené nelegálním zaměstnáváním odhaduje resort na desítky miliard korun ročně. Spolu s reorganizací struktury úřadů práce a jejich agendy proto posiluje aparát Státního úřadu inspekce práce, kde bude kontrolní činnost sjednocena. V současnosti zabezpečuje kontroly nelegálního zaměstnávání a další kontroly v oblasti zaměstnanosti 275 kontrolorů. Nově bude tuto činnost vykonávat 400 inspektorů Státního úřadu inspekce práce. Spolu s navýšením počtu pracovníků zajistí MPSV také provoz 180 tzv. mobilních kanceláří, automobilů vybavených veškerou potřebnou technikou nutnou pro provádění kontrol (jedná se o projekt financovaný z ESF). Počet kontrol tak v roce 2012 vzroste na 200 000.

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR posiluje informovanost veřejnosti. Zahájilo na přelomu října a listopadu sérii kulatých stolů věnovaných sociální reformě. Během několika týdnů se všech krajských městech uskutečnily semináře, na nichž odborníci MPSV a Úřadu práce ČR účastníkům představili hlavní změny, jež začaly platit v lednu 2012. Zároveň resort spustilo nový web nazvaný Sociální reforma – změny 2012, kde lze najít informace o všech důležitých změnách připravovaných v sociální oblasti: http://socialnireforma.mpsv.cz.

V návaznosti na nabytí právní moci rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), kterým bylo potvrzeno, že Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR postupovalo při výběru smluvního partnera v obchodní veřejné soutěži plně v souladu se zákonem, dokončilo MPSV a Česká spořitelna jednání o smlouvě o zajištění administrace výplaty nepojistných dávek a dávek z oblasti státní politiky zaměstnanosti a provozování karty sociálních systémů. MPSV podepsalo smlouvu Českou spořitelnou, a.s., 24. ledna 2012. Ta začne od konce června 2012 vydávat karty sociálních systémů, tedy tzv. sKarty.

MPSV snížilo administrativní zátěž části zaměstnavatelů zrušením statistického zjišťování o pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz. Z podnětu Ministerstva práce a sociálních věcí došlo totiž od roku 2012 ke zrušení pololetního statistického zjišťování Českého statistického úřadu o pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz. Důvodem je i intenzivnější využití administrativních zdrojů dat a údajů z registrů a snížení nákladů na zajištění a zpracování údajů.

Novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí, kterou ve středu schválila vláda, přináší řadu změn v oblasti pěstounské péče. Pokud ji schválí parlament, získají pěstouni od 1. července 2012 nárok na podpůrné a doprovodné služby a ve většině případů se jim zároveň výrazně zvýší odměna za výkon pěstounské péče. Minimální výše odměny pěstouna bude činit 8 000 Kč hrubého, dnes jde o 3 126 Kč.

Návrh předpokládá sjednocení systému příprav pěstounů a jejich dalšího vzdělávání. Zavádí se rovněž pravidelné vyhodnocování pěstounské péče. Cílem novely je vytvoření zákonných podmínek pro systematickou práci s rodinami, která zajistí setrvání dítěte v rodinném, případně náhradním rodinném prostředí. Systém bude orientován na prevenci ohrožení dítěte a včasná řešení.

Ministerstvo práce a sociálních věcí realizuje od října 2011 projekt „Docházka nezaměstnaných – DONEZ“. Cílem projektu, který je financován z Evropského sociálního fondu, je v maximální možné míře omezit výkon nelegálního zaměstnávání. V rámci systému DONEZ vytipovaní uchazeči o zaměstnání dochází v čase určeném pracovníkem úřadu práce na místa Czech POINT. MPSV tak posiluje kontrolní mechanismus, jenž znesnadňuje uchazečům o zaměstnání výkon nelegálního zaměstnání, resp. činností, které nejsou oprávněni vykonávat a které se zpravidla realizují v rámci tzv. šedé ekonomiky. Po čtyřech měsících fungování projektu jsou do něho zapojeny desítky tisíc uchazečů o zaměstnání, úspory generují státní kase miliony korun měsíčně.

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR zveřejnilo základní metodický postup zajišťování veřejné služby v roce 2012. V ČR vykonávalo v roce 2011 veřejnou službu asi 16.000 lidí, cílem MPSV je, aby do ní na konci roku 2012 bylo zapojeno až 50.000 lidí. Vloni se do veřejné služby zapojovaly osoby v hmotné nouzi a zabezpečovaly ji obce. Od letošního roku ji vykonávají osoby v hmotné nouzi i vybrané osoby vedené v evidenci uchazečů o zaměstnání. Nově veřejnou službu zabezpečuje krajská pobočka Úřadu práce ČR, která se může písemně dohodnout na zajištění veřejné služby s obcí či dalším subjektem. V režimu veřejné služby je za první dva měsíce roku kolem 6600 klientů, za stejnou dobu má ÚP ČR uzavřeny smlouvy o organizaci veřejné služby s 1233 subjekty, mezi kterými je mimo jiné 880 obcí, 144 neziskových  organizací, 9 nemocnic a 19 domovů důchodců. Zájem o veřejnou službu roste, což také dokazují konkrétní zkušenosti z praxe v jednotlivých obcích.

Ministerstvo práce a sociálních věcí v minulých měsících intenzivně hledalo možnosti další podpory služeb sociální prevence prostřednictvím individuálních projektů. Tento proces byl dokončen a navýšení finančních prostředků pro oblast podpory 3.1 a v této souvislosti i navýšení alokace na výzvu č. 5 o 1,1 mld. Kč bylo Evropskou komisí schváleno. Jedná se o podporu sociálních služeb z OP LZZ.

Audit Evropské komise potvrdil, že systém čerpání evropských prostředků z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost (OP LZZ) je dobře nastaven a peníze tečou správným směrem na smysluplné projekty. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) obdrželo na konci roku 2011 závěrečnou zprávu z auditu Evropské komise, který na OP LZZ během roku 2011 probíhal. Celkové auditorské hodnocení zní „výrok s výhradou s nálezy nižší významnosti.“

Ministerstvo práce a sociálních věcí vydalo v lednu 2012 v rámci realizace politiky zaměstnanosti, regulace trhu práce ČR a v reakci na dlouhodobý vývoj nezaměstnanosti ovlivněný současnou ekonomickou situací krajským pobočkám Úřadu práce ČR pokyny pro vydávání povolení k zaměstnání cizinců ze zemí mimo EU.

Bílá kniha stručně hodnotí současný stav důchodových systémů v členských zemích Evropské unie a ukazuje očekávaný budoucí vývoj těchto systémů pod vlivem demografického vývoje a momentální nepříznivé ekonomické situace. Pozornost je upřena především na vzájemně propojenou problematiku dlouhodobé udržitelnosti systémů a přiměřenosti vyplácených dávek. Při pohledu na doporučení obsažená v Bílé knize pro národní důchodové systémy je zřejmé, že česká důchodová reforma v podobě, ve které byla přijata v roce 2011, doporučení Evropské komise do značné míry respektuje. Tato skutečnost byla zaregistrována i tvůrci Bílé knihy a Česká republika je jako jedna z mála členských zemí v textu přímo zmíněna jako země, která provedla důchodovou reformu v souladu s těmito doporučeními.

Tzv. Sociální reforma, jak se označuje souhrn zákonů, které začaly platit od ledna 2012, se dotýká celé řady oblastí. K hlavním změnám patří sjednocení administrace a výplaty sociálních dávek na jedno místo (úřady práce), změny v oblasti rodičovského příspěvku a agregace dávek pro zdravotně handicapované. Reforma řeší také postih nelegálního zaměstnávání a posiluje kontrolní činnosti státu v této oblasti.

Přechod na nový systém ukončil monopolní postavení jednoho dodavatele, který si v podstatě mohl určovat podmínky výplaty, což byl stav zejména z finančních důvodů dlouhodobě neudržitelný, stát neustále sanoval vzrůstající náklady – za posledních pět let MPSV jen na administraci dávek vyplatilo celkem 2,4 mld. Kč, v loňském roce to bylo zhruba půl miliardy.

V nových systémech MPSV neplatí za vývoj jednotlivých komponent – platí pouze službu, tedy zprostředkování výpočetního výkonu: celkové náklady na administraci dávek jsou tedy cca 255 mil. Kč. Celková úspora v této oblasti je 285 mil. Kč ročně po plné implementaci, tj. v roce 2013. Už letos ušetří MPSV cca 200 mil. Kč.

V měsíci lednu bylo v zákonné lhůtě vyplaceno v případech, kdy vznikl nárok na dávku 100 % těchto dávek prostřednictvím jednotného výplatního místa. To znamená, že systém zpracoval 1,5 milionu dávek v celkovém objemu 5,7 miliardy Kč.

MPSV proplácí všechny přesčasy podle zákoníku práce, odměny jednotlivým zaměstnancům budou hodnoceny dle vytíženosti nejen v lednu, ale případně i v dalším období. Vše bude hrazeno z nespotřebovaných výdajů z roku 2011, tzn., nepůjde o čerpání ze mzdových prostředků roku 2012. Ministerstvo práce také již personálně navýšilo některá pracoviště v nejvytíženějších krajích. Další personální opatření budou následovat průběžně, aby situace byla stabilizována.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme