Inventura reforem v kultuře

Je financování kultury důležité? Víc, než si myslíte

1. 11. 2011

Ministr Jiří Besser:  „Já se snažím resort kultury odpolitizovat, vytvořit ekonomické podmínky pro ty, kteří se kulturou živí, aby ji mohli vykonávat v maximálně ekonomicky stabilním zázemí, svobodně a nezávisle. Jeden úkol má přesto můj resort politický - je to jedna z hlavních priorit naší vlády, je to vyrovnání českého státu s církvemi a náboženskými společnostmi. Jestliže má Česká republika dluh 1,4 bilionu, je to pouze ekonomické vyjádření dluhu. Dluh vůči církvím je ekonomicky mnohem menší, ale o to větší je to morální závazek. Stojí za to proces vyrovnání a napravení některých křivd vůči církvím a náboženským společnostem dokončit a zároveň uvolnit pro naše státní instituce majetek v hodnotě 31 miliard, pro kraje majetek v hodnotě 5 miliard a pro naše města a obce majetek v hodnotě 9 miliard. Já věřím, že to dokážeme.“

Rozumné hospodaření

Důsledně kontrolujeme hospodaření rezortu a jeho organizací. Nové vedení jsme vybrali pro Národní technické muzeum, Národní galerii v Praze či Národní knihovnu. Připravili jsme nový návrh vyrovnání státu s církvemi, který kromě navrácení části majetku vyplatí 59 miliard během 30 let. Pro stát je to o 4 miliardy levnější, než kdyby plně platil náklady na duchovní i administrativu. Přechodnou dobu, během které se budou státní dotace církvím snižovat, plánujeme na 17 let. Část majetku získají obce, kterým dosud blokované pozemky a lesy bránily v územním rozvoji.

Více peněz z úspor

Při všudypřítomných úsporách se nám podařilo poslat na péči o naše památky letos stejně vysokou částku. Navíc jsme dokázali hospodařit natolik efektivně, že jsme mohli na obnovu a údržbu památek dokonce poslat mimořádně dalších 260 milionů korun.

Podpora kinematografie

Naši Koncepci podpory české kinematografie 2011 - 2016 schválila vláda. Z  ní jsme vycházeli při přípravě nového zákona o kinematografii, který právě prochází připomínkovým řízením.

Národní divadlo + Státní opera

Transformovali jsme dvě klíčové státní instituce - Národní divadlo a Státní operu a chceme zachovat všechny umělecké soubory. Změna nám navíc umožnila vypovědět nevýhodné smlouvy v milionových hodnotách měsíčně. Projekt také povede ke zvýšení umělecké kvality.

Euro dotace

Změnili jsme, a to zcela zásadně, styl v získávání evropských dotací a dosáhli vynikajících výsledků u projektů v tzv. Norských fondech. I proto ministerstvo sklidilo mimořádný úspěch v žebříčku priorit čerpání EHP/Norsko 2009–2014.

Štítky
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme