INVENTURA na Ministerstvu kultury

TOP 09 tři roky důsledně plnila svůj program. Slíbila, že udělá vše, aby konsolidovala veřejné rozpočty a stát vrátil majetek církvím. Můžeme ukázat výsledky

  • Prosadili jsme zákon, kterým se stát vyrovnává s církvemi.
  • Pečovali o památky a napsali památkový zákon.
  • Obnovili státní fond kultury a podpořili kinematografii…

Prosadili jsme církevní restituce

  • Připravili a prosadili jsme nejdůležitější řešení po roce 1989 pro stát a církve - vyrovnání státu s církvemi, které napravuje křivdy po únoru 1948 a vyřeší nezávislost a samostatné financování církví. Stát vrátí církvi jen část komunisty zabaveného majetku, k tomu během 30 let splatí 59 miliard korun. Během prvních sedmnácti let bude stát postupně snižovat dotace církvím. Část historicky církevního majetku získají také obce, kterým dosud blokované pozemky a lesy bránily v územním rozvoji. Pro stát je to o 4 miliardy levnější, než kdyby dál plně platil náklady na duchovní i administrativu.

Spořili jsme, ne však na památkách

  • Přestože jsme se snažili hospodařit úsporně, poslali jsme na péči o naše památky stejně vysokou částku jako v předchozích letech. Navíc jsme dokázali hospodařit natolik efektivně, že jsme mohli na obnovu a údržbu památek dokonce poslat mimořádně dalších 260 milionů korun. Ministerstvo kultury dokončilo návrh nového památkového zákona.
  • Pro budoucí generace jsme získali několik vzácných artefaktů. Například osobní korespondenci významného českého malíře a grafika Františka Kupky a také archiv a obrazárnu podnikatele, vlastence a sběratele umění Jindřicha Waldese. Celý získaný archiv, který stát odkoupil od potomků rodiny za 1,1 milionu korun, obsahuje 6 581 položek a spravuje ho dnes Národní galerie.

Podporujeme kinematografii

  • Prosadili jsme koncepci podpory české kinematografie 2011 – 2016 a z ní jsme vyšli při přípravě nového zákona, který už platí. Zákon o Státním fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie našel zdroje, ze kterých je možné financovat vybrané projekty v oblasti české kinematografie.

Státní fond kultury nově

  • Po šesti letech jsme obnovili činnost Státního fondu kultury ČR, který loni podpořil projekty za více než 20 milionů korun. Příjmy Fondu kultury tvoří odúmrtí (příjmy z autorských práv), pronájem nemovitostí, se kterými Státní fond kultury hospodaří a od roku 2012 nově také příjmy z reklamy na televizním kanálu ČT 2.

Našli jsme řešení - Český Krumlov/nákladové nádraží Žižkov

  • Vyjednali jsme posun v kauze otáčivého hlediště (točny) v zámecké zahradě v Českém Krumlově. Kompromisním řešením bude celková revitalizace zahrady, ve které točna zůstane a zároveň se zachová také světově výjimečná hodnota celého komplexu zapsaného na seznam UNESCO. Otáčivé hlediště ale bude částečně či úplně demontovatelné. Takové řešení používají např. při divadelních představeních na zámku ve Versailles nebo na zámku Chambord v údolí řeky Loiry.
  • Dosáhli jsme toho, že se nákladové nádraží Žižkov stalo kulturní památkou. Nově je chráněná hlavní budova (administrativní část a dvě křídla překladišť) jako mimořádně kvalitní a velmi dobře dochovaný příklad funkcionalistické stavby, která dokládá vysokou technickou i architektonickou vyspělost industriálních staveb na území tehdejšího Československa. Nádraží se stavělo v letech 1933-1936 a patřilo k nejmodernější stavbě svého druhu v Evropě. Koncept je dílem architektů Karla Caivase, Vladimíra Weisse a Miroslava Chlumeckého.

Další české památky do UNESCO a Paměť světa

  • Od roku 2011 jsme jednali o společné česko-německé žádosti na zápis Hornické kulturní krajiny Krušnohoří na Seznam světového dědictví. Shodli jsme se na nejdůležitějších principech společného projektu nominace a dosáhli dohody, že podklady žádosti pro tento projekt světového dědictví obě strany společně podají letos v září, žádost pak v roce 2014.
  • Sbírka českých a slovenských samizdatových periodik z let 1948 – 1989 byla zapsána na prestižní Registr UNESCO Paměť světa.

Reformy v České filharmonii a dalších

  • Reformovali jsme Českou filharmonii. Během ročního projektu se ve spolupráci s managementem, uměleckou radou i odbory udělala kompletní revize vnitřních dokumentů, navýšily se pracovních závazky hudebníků, udělala zásadní změna ve výkonu autorských práv a vylepšily se postupy kontroly a zvyšování umělecké kvality. Akce také vyřešila finančního ohodnocení českých filharmoniků. Transformovali jsme dvě klíčové státní instituce - Národní divadlo a Státní operu tak, abychom zachovali všechny umělecké soubory, zvýšit kvalitu a zároveň mohli vypovědět nevýhodné milionové smlouvy. Šéfem ND jsme jmenovali po doporučení expertů Jana Buriana.

Dodržujeme právo

  • V hodnotící zprávě o dodržování práv duševního vlastnictví v jednotlivých zemích světa, tzv. Watch List, kterou každoročně vydává administrativa USA, jsme získali zvláštní uznání za příkladný otevřený dialog mezi vládními úřady a dotčenými stranami, transparentnost a pokračující úsilí o zvyšování povědomí o příslušné právní úpravě. Přitom ještě rok předtím byla ČR na základě dlouhodobě kritických referencí amerického průmyslu na „černé listině“, což mělo negativní dopad na obchodní vztahy s USA a na pověst Česka.

Otevřeli jsme se veřejnosti

  • Hlavní sídlo Ministerstva kultury jsme otevřeli veřejnosti. Kulturní památka – barokní Nosticův palác se stal centrem divadelního, hudebního, filmového a výtvarného festivalu "Otevřené Ministerstvo kultury", kam mohli lidé přijít na několik kulturních akcí zdarma, včetně desetidenního letního kina. 

TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme