Zvyšuje se v ČR radikálně sociální nerovnost?

24. 11. 2011

Co říká Bohuslav Sobotka (ČSSD):

Reformy od roku 2008 zvyšují prudce sociální nerovnost

„Ano, byli, jsme u toho, - odpovídal jsem, - ale snažili jsme se, aby z toho měli prospěch i lidé dole a nezvyšovala se sociální nerovnost. Jistě, mohli jsme udělat víc. Být u toho dnes, určitě by nehrozila DPH na potraviny 19 procent, chudinská zdravotní péče, výpovědi bez důvodu. A až se k tomu dostaneme, zrušíme rovnou daň a školné, obnovíme nižší DPH pro potraviny, léky, knihy, a zrušíme také tzv. druhý pilíř důchodové reformy nebo z něj aspoň lidi vyprostíme. Co chceme? Sociální stát bez deficitů...reformy od roku 2008 plodí ještě větší deficity."

Zdroj: www.cssd.cz, 22. 11. 2011, autor: Bohuslav Sobotka

Česká republika je podle tabulek OSN v roce 2010 čtvrtou nejvíce rovnostářskou zemí na světě. Rozdíl mezi chudými a bohatými je menší pouze v Dánsku, Japonsku a Švédsku.

A jak to je ve skutečnosti:

ČR je jedna z nejvíc rovnostářských zemí světa

Hodnocení OSN: Česká republika je podle tabulek OSN v roce 2010 čtvrtou nejvíce rovnostářskou zemí na světě. Rozdíl mezi chudými a bohatými je menší pouze v Dánsku, Japonsku a Švédsku. ČR má také nejmíň lidí pod hranicí chudoby z celé EU.

Zdroj: zpravy.rozhlas.cz. 19. 11. 2011, autor: Sarah Borufka

Zdroj: nationmaster.com, UN GINI index by country

Miroslav Kalousek: „Krátkodobě se snižování deficitu skutečně může projevit snížením hospodářského růstu, příští rok očekáváme vliv na růst HDP v rozsahu několika desetin procent. Toto je ale pouze malá cena za dlouhodobě stabilní veřejné finance, které jsou naopak nezbytným předpokladem hospodářského růstu a zachování konkurenceschopnosti České republiky i životní úrovně jejích obyvatel. Zvyšování hospodářského růstu díky „pumpování“ veřejných prostředků do ekonomiky lze přirovnat k dopování sportovce, které sice vede ke krátkodobému úspěchu, v dlouhém období pouze k podlomenému zdraví.“

Zdroj: Argumentář k tématům hospodářské politiky, na stránkách www.top09.cz, autor: Miroslav Kalousek

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme