Vláda slevy na dopravu pro seniory nezrušila

9. 12. 2011

Co říká sociální demokracie:

Ministři vezmou důchodcům jejich poslední výhodu - slevu na jízdném

Michal Chovanec (hejtman Plzeňského kraje): "Zrušením 50% slevy na jízdu vlakem pro důchodce, které připravili ministři Miroslav Kalousek a Pavel Dobeš, bude výrazně snížena mobilita starších spoluobčanů. Ti jsou často na vlaku, jako jediném veřejném dopravním prostředku zcela závislí při cestě za lékařem či službou, která není v dosahu jejich bydliště."

Zdroj: www.cssd.cz, 7. 12. 2011, autor: Michal Chovanec

A jak to je ve skutečnosti:

O zrušení či zachování slev rozhodují sami dopravci

Ministerstvo financí: "Je třeba říci, že Ministerstvo financí, ani ministr Kalousek nezrušil svým výměrem slevy pro seniory. Pouze se ponechává na rozhodnutí železničních dopravců, zda budou takové slevy poskytovat. Např. Dopravnímu podniku hlavního města Prahy nyní stát nediktuje, jaké slevy má poskytovat, a přesto slevy pro seniory poskytuje. Stejně tak plno jiných dopravců, na které se ani dosud cenový výměr nevztahoval. České dráhy také plánují poskytovat seniorům slevu, aniž by jim to nyní někdo nařizoval. Jde o to, že pokud chceme liberalizovat trh se železniční dopravou, stát musí přestat do tohoto trhu nesystémově zasahovat a zvýhodňovat jen určité subjekty na trhu."

"Připomínám, že role MF je pouze metodická a legislativně-technická, neboť vydává cenový výměr na návrh Ministerstva dopravy, které je věcně příslušným ministerstvem. To se v rámci nižšího rozpočtu a v rámci svých priorit rozhodlo navrhnout zrušení povinnosti slevy pro důchodce, protože nenašlo prostředky na kompenzaci těchto slev ve svém rozpočtu. Zrušit povinnost slev pro studenty nenavrhovalo."

Zdroj: Ministerstvo financí, 8. 12. 2011, autor: Jakub Haas

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme