TOP 09: Pomozme potřebným, trvejme však na dodržování pravidel

9. 9. 2015

Evropa čelí největší uprchlické krizi od druhé světové války. Je však třeba si i přes emoce, které vyvolává, zachovávat střízlivý postoj. Česká republika není pro imigranty cílovou stanicí, což ukazuje mizivý počet žádostí o azyl. Situaci zatím plně zvládáme, tudíž není důvod k obavám. TOP 09 zastává konzistentní a nepopulistický postoj, který vychází z konzervativních hodnot, klade důraz na dodržování pravidel, opírá se o principy humanity, ochrany lidských práv a solidarity.

1. Měli bychom pomoci migrantům?

Každý, kdo čelí politickému útlaku nebo prchá před válečným konfliktem, má právo na spravedlivý přístup, mezinárodní ochranu a také na důstojné lidské zacházení, třebaže potřebným sítem pro udělení azylu ve vybrané zemi neprojde a bude vrácen zpět. S ohledem na naše lidství musí všichni migranti dostat nejnutnější pomoc. Ale tuto pomoc je nutné poskytovat také v zemích, které jsou nejvíce zasaženy uprchlickou krizí.

2. Které uprchlíky by měla Česká republika přijmout?

Chceme pomoci všem, kteří to doopravdy potřebují. Ale trvale se usídlit v ČR mají mít možnost jen lidé, kteří budou ochotni sdílet a respektovat naše hodnoty a zákony. Z migrantů jsou to zejména blízkovýchodní křesťané, Jezídé a egyptští Koptové, kteří patří k nejpronásledovanějším a nejohroženějším skupinám v regionu a u nichž je pravděpodobnost úspěšné integrace.

3. Je třeba povolávat vojáky a stavět ploty na hranicích?

Budování plotů a vojenská ochrana hranic jednotlivých evropských států  problém migrace neřeší. Navíc ve svých důsledcích ohrožuje jeden ze základních pilířů evropské integrace – svobodu pohybu. Nekontrolované a neřízené migraci se může zabránit pouze důsledné dodržováním platných pravidel o ochraně vnějších hranic EU.

4. Bojovali jsme proti rasismu, nejsme rasisté, tak proč jimi být právě teď?

V souvislosti se současnou migrační krizí je třeba bránit projevům rasismu a xenofobie všemi zákonnými prostředky. Tyto nálady živí nejen protiislamistická hnutí, ale i jednotlivé výroky některých politiků a bohužel také prezidenta republiky. Petice proti imigraci zásadně odmítáme.

5. Máme souhlasit s povinnými kvótami na rozdělení uprchlíků?

Nejsme příznivci povinných kvót v rámci Evropské unie. Zároveň však dodáváme, že desetimilionová ČR se umí postarat o několik tisíc uprchlíků, aniž by jí to musel někdo administrativně nařizovat. Věříme, že jako bohatá a demokratická země jsme schopni se postarat o uprchlíky, jejichž množství si  ale určíme sami a kteří budou respektovat současné platné zákony.

6. Měli bychom postupovat společně s Evropou?

V této době je nejdůležitější, aby Česká republika zastávala společný postoj v rámci EU a snažila se společným postupem dostat proces migrace pod kontrolu. Cílem musí být zastavení organizovaných zločineckých mafií a trestání převaděčů, kteří na lidských tragédiích vydělávají.

7. Kdo může pomoci s uprchlíky?

Do pomoci uprchlíkům se už zapojily církve a nevládní organizace, kterým za to patří velký dík. Vláda by ale měla připravit program na rychlou integraci migrantů, kteří u nás požádají a nakonec získají azyl. Do začlenění nově příchozích je nutné zapojit i místní komunity.

8. Bude nás to stát peníze?

Ano, ale všechny v Evropě, protože právě rozpočet EU musí odpovídat tomu, že Evropa zažívá nejsilnější imigrační vlnu 21. století a že ji musí řešit. Akutní situace je prioritou. Aby ji mohla zvládnout, musí na jednotlivá řešení vyčlenit dostatek peněz.

Osobnosti:
Daniel Korte, Karel Schwarzenberg, Marek Ženíšek