Otázky k TTIP, které už jste si možná také položili

22. 6. 2015

Co je TTIP? Dohoda o transatlantickém obchodním partnerství (TTIP) znamená jednodušší a intenzivnější spolupráci mezi Spojenými státy a EU.

Optimisté prorokují vznik nové obchodní aliance západního světa, která přinese miliony pracovních míst a pomůže hospodářskému oživení Evropy.

Pesimisté varují před postupy amerických nadnárodních společností, snížením evropských standardů v oblasti sociálních práv, životního prostředí či práv spotřebitelů.

Přečtěte si naše otázky a odpovědi, pomohou vám udělat si názor na novou obchodní dohodu mezi Evropou a USA.

1) Přijdou lidé v ČR kvůli TTIP o práci?

Dobře vyjednaná obchodní smlouva posílí evropské ekonomiky, jak to třeba ukázal případ Jižní Koreje nebo odhad dopadů dosud neratifikované smlouvy s Kanadou. Naše země, jako jedna z  vysoce konkurenceschopných, by z toho měla mít jasný prospěch.

Některá tržní odvětví budou mít díky TTIP větší možnosti než jiná, ale očekává se celkový přínos pro ekonomiku, a to hlavně pro malé a střední podniky. USA jsou po zemích EU nejvýznamnějším obchodním partnerem a potenciál možného obchodování ještě není naplněn. Nejde jen o přímý obchod s USA, ale také o obchod nepřímý. Jde o situace, kdy např. česká firma dováží součástky do Německa a bude mít více zakázek, protože německá firma bude prospívat díky prosperujícímu obchodu s USA. Pozitivní dopad bude mít i to, pokud smouva zlepší růst celé Unie díky vyšší poptávce po našem zboží na unijním trhu a růstu investic.

2) Zaplaví Evropský trh  levné a nekvalitní geneticky modifikované potraviny z USA?

Mandát, který daly členské státy Evropské komisi, je jasný – členské státy nehodlají slevovat, mimo jiné, z dosažené úrovně ochrany spotřebitele a zdravotních standardů. Evropská unie má již v současnosti velice přísná pravidla pro prodej a produkci geneticky modifikovaných potravin. V současné době se neuvažuje o žádné úpravě těchto pravidel, a to ani v rámci TTIP.

Podle Evropské komise se EU v TTIP nezaváže k tomu, aby se do EU dovážely jiné než dosud schválené geneticky upravené potraviny.

3) Nechává si Evropa  nadiktovat od USA, jak má TTIP vypadat?

Takto k tomu ani jedna ze stran nepřistupuje. Ani nemůže. I přes to, že jde o strategicky významnou smlouvu, jednání o podrobnostech jsou velmi ostrá. EU má velice zkušené a kompetentní vyjednavače, kteří mají zkušenost už s vyjednáváním předchozích mezinárodních smluv, které se ukazují jako velmi dobře vyjednané. EU se svými 500 milióny obyvatel a větším trhem než USA má vyrovnaný vyjednávací potenciál. Stejně jako USA má stanovené mantinely, za které nehodlá jít.

Nicméně TTIP, stejně jako jiné mezinárodní obchodní smlouvy, je smlouvou dvou stran, které mají jiné priority a očekávání. TTIP tedy musí být o kompromisu. Kompromisu, který bude výhodný pro obě strany. A každý ústupek, který vyžadujeme my od druhé strany, vyvažují kroky, které vyžadují vyjednavači USA. 

Jednání o TTIPu jsou zatím nejotevřenější jednání o obchodní smlouvě, která kdy EU vedla. Což je dobře, ale musíme vzít na vědomí, že ukazovat dopředu své karty není dobrý tah, pokud chceme, aby naši vyjednávači měli adekvátní podmínky pro práci.

4) Může mi TTIP přinés nějaké peníze?

 TTIP má velký potenciál pro českou i evropskou ekonomiku. České firmy budou mít jednodušší a levnější přístup na americký trh, což může zvýšit zaměstnanost či mzdy.

Stejně to platí pro americké firmy na českém a evropském trhu. To má vliv nepřímý, kdy lidé budou těžit z většího výběru zboží. Díky větší soutěži mezi dodavateli můžou být některé produkty levnější nebo kvalitnější za stejnou cenu.

5) Budou o našem životě místo mnou zvolené vlády rozhodovat velké korporace?

O výsledné podobě dohody budou rozhodovat národní vlády a poslanci Evropského parlamentu, nikoliv korporace. Smlouva bude zřejmě ratifikována národními parlamenty. Vlády a poslanci EP mají možnost nahlížet do důvěrných vyjednávacích dokumentů. Nikdy v minulosti nebylo vyjednávání takovéto smlouvy tak otevřené a dnešní stav je již na hraně toho, co by mohlo omezit efektivitu a taktiku jednání.

Analýzy mimo jiné ukazují, že díky TTIP budou mít velký prospěch malé a střední firmy. Pro ty jsou současné překážky zejména typu všeobecného preferování domácích firem před zahraniční konkurencí, daňová zvýhodňování a administrativní překážky v mezinárodním obchodu nejhůře překonatelné.

6) Je pravda, že naši podnikatelé se budou potýkat s novými právními dohodami, podle kterých budou moci vyvážet a tyto dohody pro nás nemusí být výhodné?

Právě naopak. Současné právo, kterým se exportéři řídí, bylo s USA vyjednáváno v devadesátých letech českým státem a není pro nás moc výhodné (vyjednávací pozice byla tehdy pro novou a celkem "malou" zemi samozřejmě mnohem horší, než je teď pozice EU). Díky silnější vyjednávací pozici EU je tedy větší šance, že nová podoba řešení sporů mezi státem a investorem formou mezinárodní arbitráže bude pro naše podniky výhodnější, než je stále platná dohoda z 90. let.

Podrobnější informace k TTIP naleznete zde.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme