ČSSD se snaží kauzu privatizace MUS hodit na současnou vládu

28. 11. 2011

Co říká Bohuslav Sobotka (ČSSD):

Situaci okolo sporné privatizace MUS zavinila Nečasova vláda

„Vláda zareagovala až pod tlakem zájmů médií a opozice. Dosavadní průběh celé kauzy připomíná přehazování horkého bramboru mezi ministerstvem financí a státním zastupitelstvím. Dokladuje úřednickou lhostejnost, naprostý nezájem, alibismus a neprofesionalitu jednání příslušných úřadů. Za tyto průtahy jsou jednoznačně politicky odpovědní ministři financí a spravedlnosti Nečasovy vlády. Pokud byla v důsledku jejich liknavosti omezena práva České republiky, měl by předseda vlády navrhnout jejich odvolání."

Zdroj: www.cssd.cz, 18. 11. 2011, autor: Bohuslav Sobotka

Dnešní šéf ČSSD Bohuslav Sobotka stál u sporných privatizací. Na straně jejich vítězů se pokaždé objevil vlivný advokát Radek Pokorný. Pozdější ministr financí Bohuslav Sobotka se nepokoušel rozkrýt majetkovou strukturu privatizátorů.

A jak to je ve skutečnosti:

Kauza MUS vznikla za fungování Zemanovy vlády

Týden: „Dnešní šéf ČSSD Bohuslav Sobotka stál u sporných privatizací. Na straně jejich vítězů se pokaždé objevil vlivný advokát Radek Pokorný. Během svého tažení politickou scénou za sebou ale zmiňovaný tandem nechal stejné množství pomníků jako slavnější dvojice (viz Bratři v triku na straně 18). Nejnověji to ukazuje kauza privatizace těžařské firmy OKD z roku 2004, na kterou si rozhodli posvítit detektivové protikorupční služby. Podobný rukopis je ale patrný už na privatizacích Mostecké uhelné i Sokolovské uhelné. Mustr je pořád stejný: všechny případy se obešly bez výběrových řízení. U všech případů existuje podezření, že stát za prodej společností mohl utržit mnohem více. A ve všech případech se obří společnosti dostaly za podivných okolností do rukou jejich manažerů. (Snad s výjimkou OKD, kdy manažeři Karbon Investu firmu kupovali pro Zdeňka Bakalu, který ji od nich koupil pouhých šest dní poté, co ji získali od státu). Duo Pokorný - Sobotka pokaždé bylo u toho. Odlišné jsou jen fáze, kdy se do privatizačních příběhů přimíchali.“

Zdroj: TÝDEN, 28. 11. 2011, Článek: Temné mraky nad Sobotkou, Rubrika: Kauza, str. 16, autor: Tomáš Menschik, Jana Kalinová, Petr Svoboda

Týden: "V roce 2002 rovněž zodpovídal(Bohuslav Sobotka) za později kritizovaný převod aktiv Škody ze státu na Appian. Za touto společností stojí stejná skupina, která privatizovala Mosteckou uhelnou společnost (MUS). S tím souvisí i aféra, kdy na účtech přátel někdejšího místopředsedy ČSSD Stanislava Grosse skončilo podle zjištění švýcarské prokuratury 150 milionů korun. Jde jen o zlomek ze zhruba sedmi miliard korun, které Antonín Koláček a další vyvedli z MUS. Pozdější ministr financí Bohuslav Sobotka se nepokoušel rozkrýt majetkovou strukturu privatizátorů. A kvůli tomu jezdili loni švýcarští detektivové do Česka vyslýchat někdejší špičky ČSSD."

Zdroj: Týden, 16. 1. 2012, Článek: Sobotkův last minute, Rubrika: Kauza, str. 14, autor: Josef Hympl, Tomáš Menschik

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme