Volby budou na podzim. (Ale v Německu.)

4. 5. 2013

Německá CDU (Křesťanskodemokratická unie Německa) byla hned po rakouské ÖVP jednou z první stran, se kterou TOP 09 začala spolupracovat. Proto každá pracovní cesta do Německa je velmi příjemným zážitkem. Nejiná byla i letošní cesta do Drážďan a Berlína, kterou zajistila Nadace Konráda Adenauera.

V Německu za necelého půl roku proběhnou parlamentní volby a za rok se všichni zúčastníme evropské kampaně, ve které si jsou TOP 09 a CDU partnery – obě strany totiž jsou členy Evropské lidové strany. Příprava na volby tedy byla primární motivací třídenního pobytu, v jehož rámci jsme měli možnost navštívit i německý parlament a seznámit se podrobně s výrazně odlišnými principy fungování dolní komory, která však je ve srovnání s tou naší více než trojnásobná. Tajemník našeho poslaneckého klubu TOPSTAR Radek Lojda vypadal, že má inspiraci nejenom do dalšího volebního období.

Dobrým zvykem bývá cestou přes Sasko navštívit i partnerskou zemskou organizaci CDU v Drážďanech. Přeshraniční kontakty letos navazoval nejen krajský manažer Rosťa Kadlec, ale i člen ústeckého krajského výboru Pavel Janda. V dotazech na komunální kampaň (mimochodem CDU se snaží o sjednocení tiskové produkce na komunální volby) jim zdatně pomáhali krajští manažeři Michal Kubík, Marcela Masná a Eva Marečková (obdivuhodně rychle identifikovatelná manažerka naší pražské organizace).

Berlínské schůzky pak již byli v gesci jednotlivých odpovědností – za komunikaci Alžběta Plívová a Jirka Vaněk, vzdělávání Terezie Radoměřská, databáze Petr Lang a o zahraniční vztahy jako obvykle pečovala Lenka Koudelková.

Je velmi příjemné vidět, že na poli politického marketingu vůbec nehrajeme druhé housle. CDU je svou strukturou členů a voličů odlišná od TOP 09, přesto mění například svůj přístup k novým médiím. V oblasti kampaní, zejména těch evropských, přemýšlíme také o podobných problémech. Proevropsky totiž neznamená nekriticky.

Výsledek naší cesty? V tašce popsaných osm listů a sepsaná necelá desítka úkolů. Věřím, že podobně na tom jsou i ostatní. Přivezli jsme si inspiraci, kterou, věřím, ve volbách oceníme. Zůstáváme vděčni, že máme možnost takových setkání. Závěrečné díky tedy míří nejen mým kolegům za jejich přístup a profesionalitu, ale i Nadaci Konráda Adenauera, která nám setkání umožnila.

Jaroslav Poláček
zástupce generálního sekretáře a volební manažer

4. 5. 2013

TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram