Zveřejněte cenu a podmínky objednávek z Číny a využívejte české dodavatele, žádá premiéra předsedkyně TOP 09

31. 3. 2020

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová žádá v dopise premiéra o to, aby Úřad vlády zveřejňoval cenu nakoupených ochranných prostředků z Číny. Zároveň žádá o využívání českých výrobních kapacit. „Občané mají právo vědět, kdy, od koho, za jaké ceny a v jakém množství byly nakoupeny ochranné prostředky. Při nakládání s veřejnými prostředky je nutné být transparentní i v čase nouzového stavu,“ vysvětluje předsedkyně TOP 09.

TOP 09 respektuje, že v nouzovém stavu vláda nakupuje zdravotnický materiál bez výběrového řízení. „Uvědomte si však, že výhradní dovoz zdravotnického materiálu z Čínské lidové republiky představuje riziko bezpečnostní i ekonomické. Na jednu stranu hrozí, že to čínská vláda může zneužít pro vymáhání nepřijatelných ústupků na české straně. Na druhou stranu nikdo netuší, kolik peněz skutečně do Číny posíláme a zda cena, za kterou materiál nakupujeme, odpovídá tržní realitě,“ říká poslankyně Pekarová Adamová.

„Požádala jsem premiéra, aby vláda a jednotlivá ministerstva byla transparentní a uveřejňovala na webu Úřadu vlády přehled všech relevantních nabídek, které vládní instituce přijaly a na jejichž základě zboží objednaly. Kompletní a přehledné informace o miliardách využitých z veřejných zdrojů si občané zaslouží i v nouzovém stavu a státní správa jim je musí poskytnout,“ objasňuje předsedkyně TOP 09.

„Zároveň jsem jej požádala, aby co nejrychleji zapojil veškeré české průmyslové síly, které buď už ochranné pomůcky vyrábějí, anebo mohou svou výrobu diverzifikovat. Jak pan premiér sám řekl, jsme ve válce s koronavirem. A ve válce je potřeba nespoléhat se jenom na zahraniční zdroje, ale přizpůsobit dnešním potřebám především tuzemský průmysl,“ uzavírá Pekarová Adamová.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Osobnosti: