Výbor pro evropské záležitosti vyzval k pozastavení unijních peněz, které EU posílá do Pásma Gazy

25. 10. 2023

Sněmovní Výbor pro evropské záležitosti dnes přijal usnesení navržené poslancem Ondřejem Kolářem, které jasně odsuzuje útoky teroristického hnutí Hamás a vyzývá vládu, aby v Evropské unii prosazovala pozastavení peněz, které posílá do Pásma Gazy i přezkoumání pomoci Palestině.

„Peníze, které EU posílá do Gazy ovládané řezníky z Hamásu, by se měly okamžitě zastavit. To, co kolem pomoci Palestině předvádí Evropská unie, je zmatené a škodlivé a česká vláda by měla kolegům z členských států jasně říct, že lavírování a hra na obě strany tady ničemu nepomůžou,“ říká poslanec TOP 09 Ondřej Kolář.

Členové výboru v neposlední řadě vyzývají vládu, aby „s ohledem na jasně deklarovanou podporu Izraele a národní bezpečnost zvážila další setrvání velvyslanců Svobodného státu Palestina a Íránu v České republice“.

Text usnesení:

I. Výbor pro evropské záležitosti odsuzuje barbarské útoky teroristického hnutí Hamás na Izrael a jeho obyvatele, stejně tak i zneužívání obyvatel Pásma Gazy jako živých štítů.

II. Výbor pro evropské záležitosti jednoznačně uznává a podporuje právo Izraele na sebeobranu.

III. Výbor pro evropské záležitosti vyjadřuje lítost nad všemi životy, které byly následkem barbarského útoku Hamásu zmařeny.

IV. Výbor pro evropské záležitosti vyzývá Evropskou komisi prostřednictvím Vlády České republiky k okamžitému pozastavení financování a k přezkoumání všech dosavadních programů z evropských fondů na území Pásma Gazy pod kontrolou teroristického hnutí Hamás a přezkoumání programů rozvojové a humanitární pomoci cílených na Západní břeh.

V. Výbor pro evropské záležitosti vyzývá vládu České republiky, aby s ohledem na jasně deklarovanou podporu Izraele a národní bezpečnost zvážila další setrvání velvyslanců Svobodného státu Palestina a Íránu v České republice.

Markéta Volfová, tisková mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme