Vorlíčková: Systém Opencard byl provozován bez smluvního zajištění podpory pro případy chyb, havárií a nutných změn

Radní Eva Vorlíčková (TOP 09) svým prohlášením reaguje na situaci, která nastala dnes, 26. 3. 2013, kdy bylo členům Rady hl. města Prahy sděleno policií ČR obvinění z porušení povinnosti při správě cizího majetku dle ustanovení § 220 odst. 1, odst. 3 tr. zákoníku, zák č. 40/2009 Sb., který spáchali jako účastníci ve formě pomoci dle ustanovení § 24 odst. 1, písm. c) a spáchané ve formě spolupachatelství dle § 23 trestního zákoníku, zák. č. 40/2009.

Po nástupu do funkce dne 24. 11. 2011 jsem zjistila velmi závažné nedostatky v provozu systému Opencard. Šlo především o to, že systém byl, přes veřejnosti dobře známé neúměrné náklady na jeho pořízení i provoz, provozován bez smluvního zajištění podpory pro případy chyb, havárií a nutných změn.

Vzhledem k tomu že staré karty nebyly bezpečné a přestaly se vyrábět, bylo třeba přejít na nový karetní systém a zároveň prodloužit platnost karet pro cca 300.000 uživatelů, jimž končila v září 2012.

Tyto vynucené změny jsme nemohli provést vlastními silami, ani prostřednictvím jiných firem, protože vinou špatných smluv uzavřených předchozím vedením radnice už v roce 2006, je firma Haguess stále výhradním držitelem licencí a jako jediná může vykonávat údržbu a úpravy software. Neměli jsme tak jinou možnost než na údržbu a provedení potřebných změn vypsat jednací řízení bez uveřejnění s oslovením jediné k tomu oprávněné firmy Haguess. V průběhu složitých jednání se mi pak podařilo snížit Haguessem požadovanou cenu o 4 250 00 Kč ročně.

Za správnost celého řízení ručila advokátní kancelář Abbot Legal, která v tisku pro radu města výslovně prohlásila, že zakázka byla zadána v souladu se zákonem. Toto stanovisko potvrzují i další dva právní posudky, které říkají, že uzavřením původní licenční smlouvy v roce 2006 zřejmě v rozporu s platnými zákony, si Praha již tehdy sama způsobila omezení možnosti svobodně nakládat s draze pořízeným softwarem.

Tuto nešťastnou situaci je možné dlouhodobě a pro Prahu přijatelně vyřešit jen novým systémem, který bude otevřený, funkční a nezaložený na nevýhodných smlouvách. K takovému řešení byl již radou města schválen mnou navržený Rozvojový program Opencard.

Krátkodobě však bylo nutné postupovat v souladu s dosud platnými smlouvami a jsem si jista, že vyšetřování prokáže správnost a nutnost výše popsaného postupu současné Rady, bez něhož by došlo k nenapravitelným škodám. Pokud se vyšetřováním zjistí významné porušení zákona, může se podle uvedených právních posudků týkat jen bývalého vedení města v čele s primátorem Bémem.

Iva Vojtková
tisková mluvčí radních TOP 09

V Praze 26. 3. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme