Vláda systémové korupce rozdává zakázky z ruky

26. 9. 2017

Vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL je vládou systémové korupce. Čísla ukazují, že penězi z daní občanů neplatí za zakázky firmám, které státu dají nejlepší nabídky, ale raději je dává těm, které si sama vybere. Jen za poslední tři roky vláda přidělila zakázky bez soutěže za 39 miliard korun.

TOP 09 chce množství zakázek v jednacím řízení bez uveřejnění radikálně snížit. „Ministerstva současné vlády utratila naprosto neprůhledně, a tedy s velkým rizikem korupce, 39 miliard korun. Pokud bude TOP 09 po volbách ve vládě, tento způsob přidělování veřejných zakázek razantně omezí. Chceme, aby stát s penězi daňových poplatníků hospodařil transparentně. TOP 09 prosadí, aby kdykoliv to bude možné, stát vyhlásil o veřejnou zakázku soutěž, která sníží její cenu a zabrání možné korupci,“ uvedl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

TOP 09 už dříve upozorňovala, že objem peněz, které stát nesoutěží, ale utrácí systémem zakázek tzv. z ruky, roste. Varovala před tím ve svém Opozičním auditu (2015). „Způsob přidělování veřejných zakázek bez soutěže se má používat jen v nejnutnějších případech. Ministerstvo dopravy přesto loni zadalo zakázky z ruky za více než 8 miliard. V roce 2011 to byly pouze necelé dva miliony. Ten nárůst v přidělování zakázek bez soutěže bije do očí,“ uvedl poslanec TOP 09 Martin Plíšek.

Pro srovnání: V letech 2011 a 2012 za vlády s TOP 09 byly zadány veřejné zakázky bez soutěže za necelých 11,8 miliardy korun. ČSSD, ANO a KDU-ČSL v roce 2014 a 2015 utratily na ministerstvech za zakázky tzv. z ruky 26,9 miliardy korun, což je více než dvakrát tolik, co za první dva roky vlády s TOP 09.

Neroste pouze množství peněz, které vláda rozdává bez soutěže, ale s tím také počet všech zakázek bez uveřejnění. „V roce 2011 a 2012 šlo o 622 zakázek v tomto typu řízení. Jen za rok 2014 ale současná vláda rozdala 845 a celkově ke konci roku 2016 neuvěřitelných 2 556 zakázek z ruky. Jednoznačně to ukazuje, že vládě nezáleží na tom, zda hospodaří s penězi nás všech odpovědně,“ doplnil Martin Plíšek.

„Tato vláda zatěžuje byrokracií a šmíruje na každém kroku podnikání každého drobného živnostníka. Sama ale utrácí netransparentně a vyhýbá se veřejné soutěži, která šetří peníze daňových poplatníků. To je systémová korupce a pokrytectví, za které platíme všichni. Přál bych si, aby protikorupční organizace a celá veřejnost neponechaly tento alarmující trend bez povšimnutí. TOP 09 bude vždy usilovat o transparentní veřejnou správu a jednoduchá pravidla, která platí pro všechny stejně,“ říká předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Objem zakázekPočet zakázek

Jakub Hnát, tiskový mluvčí TOP 09

Praha, 26. 9. 2017

Přílohy