TOP centrum: Další krok k efektivitě

Otevřené komunikaci bude sloužit další z unikátních TOP center, které zahájilo svoji činnost v Praze

13. 12. 2010

TOP 09 se podařilo v Praze realizovat již druhý z řady projektů TOP center. „Jde o jedinečnou celostátní koncepci, kdy se administrativní zázemí určené pro politiky strany propojuje s kontaktním místem pro občany a podporovatele TOP 09. Hlavním cílem TOP centra je soustředit politiku kraje v jediném bodě, a tak zvýšit jak efektivitu komunikace mezi celostátní a komunální či krajskou správou, tak mezi stranou a veřejností,“ popsal myšlenku TOP centra Miroslav Kalousek.

Pražské TOP centrum je vybudováno na Malostranském náměstí v Praze 1. Do jeho prostor bude přesunuta jak současná kancelář pražské organizace TOP 09, tak kanceláře většiny pražských poslanců. V místě bude rovněž zajištěno zázemí pro Klub pražských zastupitelů za TOP 09, ale i pro besedy či setkávání s občany. „Každé TOP centrum bude celoročně připravovat vlastní program akcí, které budou informovat o politice a snažit se propojovat stranu s veřejností, jíž se chce TOP 09 věnovat i mimo krátká předvolební období. Formou TOP centra usilujeme o efektivní servis pro občany, kteří mají o politiku zájem,“ dodal František Laudát, předseda pražské TOP 09.

Na jedné straně tak TOP centrum představuje intenzivně využívaný administrativní prostor, jenž umožňuje snižování nákladů na provoz ve smyslu sdílené kancelářské či polygrafické techniky, komunikačních zařízení i výdajů na správu. Na straně druhé otevírá TOP centrum možnost přímé komunikace pražských poslanců TOP 09 s občany, kteří běžně nemají do Poslanecké sněmovny PČR přístup. Jedním z  hlavních cílů TOP centra je proto stát se bodem, v němž se bude koncentrovat politika strany a její přímá vazba na občanskou společnost.

Příloha

Vzhledem k periodicky se opakujícím spekulacím o efektivitě prostředků vydávaných na provoz poslaneckých regionálních kanceláří zveřejňuje TOP 09 výdaje na nájem kanceláří v TOP centru. Tyto dosahují zhruba třetiny výše daného příspěvku. Další prostředky jsou využívány na energie a zejména služby, které v TOP centru budou k dispozici občanům. TOP centrum bude otevřené veřejnosti každý pracovní den od 8:30 do 15 hodin. I tato pravidelná služba je možná díky ekonomickému spojení nákladů na provoz tohoto centra.

Nájem a služby spojené s provozem městské kanceláře TOP 09 jsou samozřejmě hrazeny z rozpočtu TOP 09.

Níže přiložená tabulka dokumentuje detailní náklady na provoz pražského TOP centra.

Poslanec Cena za nájem celkem Energie celkem Nájem vybavení Ostraha a recepce Celkem
Václav Kubata 12 736 Kč 9 950 Kč 7 500 Kč 2 000 Kč 32 186 Kč
Daniel Korte 12 384 Kč 9 675 Kč 7 500 Kč 2 000 Kč 31 559 Kč
František Laudát 11 744 Kč 9 175 Kč 7 500 Kč 2 000 Kč 30 419 Kč