TOP 09: Zákon o dětských skupinách podporujeme

Poslanci TOP 09 oceňují, že zákon o poskytování péče o dítě v dětské skupině nová sněmovna poslala do dalšího čtení. Do legislativního procesu normu předložila už v minulém volebním období ministryně za TOP 09. Jen kvůli pádu vlády novinku sněmovna nestihla schválit.

26. 3. 2014

Zaměstnanost matek s malými dětmi je podle průzkumů v Česku jedna z nejnižších v Evropě. Dětská skupina řeší několik problémů, se kterými se potýkají rodiny, školy i obce. Asi padesát tisíc dětí musely loni odmítnout mateřské školy kvůli nedostatku kapacity. I když je dětské skupiny nemají nahrazovat, jsou jedním z nástrojů zaměstnanosti, protože mohou pomoci matkám k návratu do práce.

Dětské skupiny rozhodně nejsou konkurencí mateřských škol, ale další možností pro pracující matky. Firmy už dnes kombinují vznik dětských skupin s prací zaměstnankyň – matek z domova. Budeme v další diskusi navrhovat, aby dětské skupiny mohly zřizovat také spolky, protože v minulých letech je velmi dobrá zkušenost s fungováním mateřských center,“ řekla poslankyně TOP 09 Věra Kovářová.

Dětské skupiny řeší také problém matek – studentek a jsou také alternativou pro děti, které mají specifické potřeby a mateřské školy pro ně nejsou vhodné. Jsou také možností pro malé obce, které nemají finanční možnosti zřídit mateřskou školu. „V dnešní době se prodloužil se věk odchodu do důchodu, a ne každá rodina se může spoléhat na pomoc prarodičů. Matky musí být v kontaktu s prací. Tím, že umožníme vznik dětských skupin co nejdříve, jim k tomu vytvoříme podmínky,“ míní místopředsedkyně školského výboru a poslankyně TOP 09 Anna Putnová.

Hlídání půlročního dítěte dnes může stát matky až 18 tisíc korun měsíčně, což je mnohdy její celý plat. Nabídl jsem poslancům, aby se přijeli podívat na fungující dětskou skupinu na Jihočeské univerzitě, která pomáhá zaměstnankyním i studentkám a máme s ní velmi pozitivní zkušenosti,“ dodal poslanec František Vácha, děkan. Už dva roky funguje dětská skupina také na Ministerstvu práce a sociálních věcí, kde ji založili už v minulém období ministři za TOP 09.

Martina Týblová, tisková mluvčí TOP 09

26. 3. 2014

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme