TOP 09: Vláda musí otevřít hranice. Nesmíme se vracet do minulého režimu

21. 4. 2020

Omezování práv a svobod českých občanů nebudeme tolerovat ani o jediný den navíc. Vláda sice může na dobu nezbytně nutnou omezit výkon základních lidských práv a svobod na území České republiky, nikoliv však za jejími hranicemi. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová proto vyzve premiéra v otevřeném dopise, aby vláda hranice neprodleně otevřela a navrhne dnes k tomuto tématu i zařazení mimořádného bodu na jednání Sněmovny.

Krizový zákon umožňuje nařídit ochranu vnějších hranic před zásahem ze zahraničí, o ochraně vnitřní už litera zákona nehovoří. „Předseda vlády před nedávnem mluvil o tom, že neví, kam by lidé šli. Moc ráda mu napovím. Lidé přece necestují do zahraničí jenom za rekreací. Důvody pro vycestování mohou být různorodé a úřadům není nic do toho, co občana k cestě vede,“ vysvětluje předsedkyně TOP 09.

V zájmu zahraniční politiky státu tedy musí být domluveny s našimi sousedními státy takové podmínky, které jim umožní svobodně překračovat hranice. „Nesmíme se vrátit o třicet let zpátky. Pan premiér si zřejmě jako bývalý prominent minulého režimu neuvědomuje, jakou zásadní nespravedlnost v oblasti lidských práv jeho vláda připouští,” dodává poslankyně Pekarová Adamová.

Je čas zavést korespondenční volbu

Současná situace by měla na stůl vrátit také debatu o korespondenční volbě, kterou TOP 09 na parlamentní půdě dlouhodobě prosazuje a připravila také novelu zákona o volbách do Parlamentu ČR. „Vinou pandemie zatím letos neproběhly doplňovací volby do Senátu za obvod Teplice, původně plánované na konec března. V říjnu nás čekají volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu, jejichž legitimitu nesmíme nijak ohrozit. Proto navrhuji, aby Sněmovna v prvním čtení projednala náš návrh zákona a umožnila pak zavedení korespondenční volby i pro volby do Senátu a krajských zastupitelstev,” dodává Markéta Pekarová Adamová. Občané by díky korespondenční volbě mohli svobodně uplatnit své právo bez ohledu na jejich eventuální obavu z návštěv volebních místností.

Živnostníkům musíme pomoci s fixními náklady

TOP 09 nevzdává svou snahu o pomoc živnostníkům ani poté, co vládní poslanci odmítli opoziční návrhy ke kompenzačnímu bonusu. Nyní přichází TOP 09 společně s dalšími opozičními stranami s kompromisními pozměňujícími návrhy k novele zákona o spotřebních daních.

„Živnostníci a malí podnikatelé řeší v těchto dnech jedinou otázku, a to kdy jim dojdou peníze. Poctivě respektují nezbytná vládní opatření na ochranu našeho zdraví, ale nejsou a nemohou být připraveni nést celé fixní náklady bez koruny výdělku. Náš návrh na kompenzaci ve výši 100 % nájmu pro uzavřené provozy a 80 % nájmu pro omezené provozy neprošel. Proto navrhujeme kompromisní varianty návrhů, a to ve znění 60 % a 40 %; 50 % a 30 %; 40 % a 20 %. Věříme a doufáme, že vláda konečně otevře oči a některý z těchto kompromisních návrhů podpoří a uleví tak krizí těžce zkoušeným podnikatelům,“ říká místopředseda TOP 09 Lukáš Otys.

Miroslav Hlaváč, zástupce tiskového mluvčího

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme