TOP 09 uzavřela vyúčtování kampaně za sněmovní volby

TOP 09 zveřejňuje vyúčtování svojí kampaně pro volby do Poslanecké sněmovny. Výdaje nepřesáhly zákonem stanovený limit. Náklady celostátního rozpočtu činily necelých 59,9 milionu korun, náklady krajských organizací zhruba 15 milionu korun. Celkem za kampaň TOP 09 utratila 74,8 milionu korun. TOP 09 v prosinci splatila volební úvěr a nadále hospodaří v „černých číslech“.

1. 2. 2018

Kampaně TOP 09 patří dlouhodobě k nejvíce transparentním. Již před minulými sněmovními volbami mohli občané sledovat aktuální výdaje na volební kampaň na transparentním účtu strany, dary v pravidelně aktualizovaném seznamu dárců a příjmy na speciálním účtu. TOP 09 navíc na začátku léta zveřejnila všechny další důležité informace o své kampani, aby byly každému veřejně dostupné.

V celostátní části rozpočtu podpořila TOP 09 nejvýrazněji reklamu v online prostoru (15 milionů korun). Pro srovnání náklady na inzerci v tisku byly 8,8 milionu korun a výlep billboardů jen 6,8 milionu korun. Náklady za celorepublikovou část kampaně byly zhruba 59,9 milionu korun.

Mezi regiony za volby nejvíce utratila pražská krajská organizace TOP 09 (3,7 milionu korun), následovaná jihomoravskou (1,8 milionu korun) a středočeskou (1,8 milionu korun). Krajské organizace TOP 09 za své části kampaně utratily necelých 15 milionů korun.

Náklady TOP 09 za předvolební kampaň pro sněmovní volby 2017 po jednotlivých položkách naleznete v přiložených tabulkách.

Tabulka č. 1 - Náklady celostátní části kampaně

KategorieVolební náklady (v Kč)
On line reklama  15 012 965,00
Kreativa, grafika 9 104 785,07
Inzerce v tisku 8 797 339,04
Billboardy 6 751 328,00
Venkovní reklama 5 461 744,85
Video 4 147 321,18
Tisk letáky, brožury, program 2 575 852,90
Eventy 2 297 142,55
Výzkumy 2 231 155,00
Dárkové předměty 984 139,04
Ostatní 879 072,01
Podporovatelé 842 771,00
Direct mail 430 394,67
Fotograf 356 785,00
Celkem 59 872 795,31

Tabulka č. 2 - Náklady krajských organizací

KrajVolební náklady (v Kč)
Praha 3 697 564,33
Jihomoravský 1 839 887,71
Středočeský 1 837 332,07
Plzeňský 944 567,00
Olomoucký 878 795,86
Ústecký 864 818,48
Zlínský 807 552,50
Moravskoslezský 791 268,38
Jihočeský 747 175,75
Vysočina 655 425,95
Liberecký 571 628,27
Královéhradecký 526 070,56
Pardubický 447 615,30
Karlovarský 361 468,92
Celkem 14 971 171,08

Zprávu o financování volební kampaně najdete zde.

Jakub Hnát, tiskový mluvčí TOP 09

Praha 1. února 2018