TOP 09: Stav veřejných rozpočtů se zhoršuje

24. 2. 2015

TOP 09 dnes představila Opoziční audit agendy ministra financí a ministra zdravotnictví.

Jedná se o ministerstva, jejichž politika určuje (společně s rozpočtem MPSV) zdraví veřejných rozpočtů. Roční audity práce jejich ministrů mají, bohužel, jedno společné. Populismus, alibismus a neschopnost přijímat zásadní strukturální řešení. Proto se po čtyřech letech ozdravení veřejných rozpočtů situace zhoršila a tento nepříznivý trend v letošním roce pokračuje - viz graf.

hdp

Strukturální saldo je jediný objektivní ukazatel vůle vlády ozdravovat veřejné rozpočty. Očišťuje totiž běžné saldo od cyklických vlivů ekonomiky a mimořádných a neopakovatelných příjmů. Výsledek strukturálního salda pak vypovídá pouze o ochotě vlády šetřit nebo o jejím populismu.

V rozporu se slibem lepšího výběru daní efektivita výběru daní klesá. V rozporu se slibem důsledného šetření, vláda zvyšuje výdaje na svoji spotřebu a platy státních úředníků. V rozporu se sliby o zajištění ekonomické stability zdravotnictví vláda zvyšuje o miliardy výdaje, které stabilitu pro zdravotnictví ani komfort pro pacienty nezajišťují. Na dluh přilévá peníze do zdravotnictví, aniž by se to projevilo na jeho finanční stabilitě a rozvoji. Sobotkova a Babišova vláda přesměrovala zemi do stanice „Dluhová past“. Podrobné audity najdete v příloze.

Předsednictvo TOP 09

Praha 24. února 2015

Přílohy
PDF Stav veřejných rozpočtů se zhoršuje.pdf (179.2 kB) PDF Příloha - Opoziční audit MF a MZ.pdf (359.6 kB)
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme