TOP 09: Spravedlivější dělení daní přinese obcím více peněz

Poslanecká sněmovna dnes po téměř roční diskusi schválila klíčovou změnu v rozdělení sdílených daní. Stěžejní zákon, který ve vládě prosazovala TOP 09 a STAN, znamená spravedlivější a férový přístup pro obce a města v České republice a více peněz především pro menší obce. Stovky obcí podle dnes platné upravy získávaly na své obyvatele ze státního rozpočtu až čtyřiapůlkrát méně než čtyři největší města.

13. 7. 2012

Změna posílí samostatnost samospráv a nastaví v České republice konečně férový a transparentní systém. Zákon v posledních čtení podpořilo 148 poslanců napříč politickým spektrem. „Je to velmi dobrá zpráva pro řadu malých obcí. Pro ně bude nový zákon znamenat výrazné zlepšení rozpočtu. Samospráva bude moci rozhodovat o tom, co v obci vybuduje a nebude muset shánět na projekty dotace různě po ministerstvech. Zabráníme tak možné korupci,“ říká Petr Gazdík, předseda klubu poslanců TOP 09 a předseda STAN.

Menším obcím ze sdílených daní připadne zhruba o 12 miliard korun víc. Čtyřem největším městům - Praze, Brnu, Ostravě a Plzni, se podíl z daní naopak se o něco sníží. Po úpravách, kterými zákon prošel, ale méně. Místo 5 miliard korun získají tato města dohromady méně jen o 1,1 miliardy korun. „Neexistuje žádný kouzelný šém, neexistuje žádný vzorec, který bychom zadali do počítače, a on by nám vyšel ten nejlepší výstup. Existuje pouze dohoda. Tento zákon zásadně přispívá k tomu, aby se neotevíraly nůžky v kvalitě života na venkově a ve velkých městech,“ řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

Pro TOP 09 a STAN byl tento zákon jedním ze stěžejních, které jejich zástupci v koaliční vládě prosazují. Na webu www.obcelidem.cz , který je projektem těchto stran, si lidé mohou zjistit, o kolik získá jakákoliv obec více do svého rozpočtu ode dne, kdy začne zákon platit. Přímo z webu je také možné napsat e-mail starostům jednotlivých měst a obcí a navrhnout, co by za nově získané peníze, mohli pro své občany vybudovat.

Zákon o rozpočtovém určení daní stanovuje, podle jakého klíče si obce, kraje, stát a státní fondy celkovou sumu vybraných daní rozdělí. Mezi kritéria, podle kterých se mezi obce mají daně dělit, nově patří například i rozloha obcí na obyvatele (10 ha) nebo počet dětí v mateřských a základních školách.

TOP 09

V Praze 13.7.2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme