TOP 09: Rozpočet není úsporný ani prorůstový

18. 12. 2013

Předsednictvo TOP 09 se na svém zasedání věnovalo prioritám projednávaného zákona o státním rozpočtu. Po diskuzi konstatuje, že:

-     Oproti proklamacím poslanců budoucí vládní koalice rozpočet není úsporný, neboť navrhuje ve výdajích utratit na dluh o 24 miliard víc, než bylo stanoveno závaznými limity v červnu 2013.

-     Oproti proklamacím poslanců rodící se vládní koalice není rozpočet prorůstový. Přes zbytečně vysoké výdaje totiž dochází k poklesu kapitálových výdajů a k poklesu podpory vědy a výzkumu.

Poslanci TOP 09 v rámci projednávání znovu navrhli posílení několika zásadních priorit. Tedy posílení prostředků pro českou vědu, výzkum a inovace a pro aktivní politiku zaměstnanosti s důrazem na mladé absolventy škol.

Kromě těchto pozměňovacích návrhů budeme hájit i návrhy, které poslanci TOP 09 už prosadili v rozpočtovém výboru, a sice návrh na určení prostředků pro podporu výstavby škol ve venkovských lokalitách kolem metropolí (Praha, Brno, Ostrava, Plzeň), kde prudce roste počet dětí a kapacita základních škol nepostačuje.

Změna životního stylu mladých rodin s dětmi, které pracují v metropolích a chtějí bydlet na venkově, vyvolává mimořádné nároky na kapacity vzdělávacích zařízení v malých obcích v blízkosti velkých měst,“ řekl 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Zdůraznil přitom, že tyto obce nejsou schopny samy zajistit dostatečnou kapacitu základních škol vlastními prostředky. „Je v zájmu celé společnosti dotčené obce v této prioritě podpořit z centrálních zdrojů,“ uzavřel Miroslav Kalousek.

Martina Týblová
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme