TOP 09 podporuje energii z obnovitelných zdrojů, chce ale změnit systém jejich státní podpory

TOP 09 podporuje výrobu energie z obnovitelných zdrojů. Stávající systém, kdy například fotovoltaika čerpá 66 % veškerých dotací a produkuje pouze čtvrtinu energie z obnovitelných zdrojů, je však neudržitelný.

9. 1. 2013

TOP 09 ve svém včerejším usnesení deklarovala, že „bude prosazovat bezprostřední zastavení plošné podpory nových obnovitelných zdrojů energie“ a že „je pro výrobu elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů, avšak za podmínek, které nedevastují veřejné finance a rozpočty domácností a nezhoršují konkurenceschopnost české ekonomiky.“

Karel Schwarzenberg zároveň ujistil, že jsme si vědomi toho, že nejefektivnější cestou využívání energie je cesta úspor, tedy že nejčistší energie je ta nevyrobená.

Cílem usnesení TOP 09 tak není zrušení podpory obnovitelných zdrojů, ale změna stávajícího systému, kdy například výroba energie pomocí fotovoltaických článků spotřebovává 66 % veškerých dotací na obnovitelné zdroje a zároveň produkuje pouze 26 % z celkové výroby obnovitelné energie.

My všichni v letošním roce zaplatíme na podpoře obnovitelných zdrojů celkem 38,4 miliardy prostřednictvím státního rozpočtu, tedy ze svých daní či v ceně energie. Cena elektrické energie pro domácnosti i průmysl stoupá, a to za situace, kdy cena vyrobené energie na trhu klesá.

Nová podpora musí být jiná

TOP 09 proto připravuje vlastní návrh, jak v budoucnu strukturovat podporu obnovitelných zdrojů energie.

Nová podpora musí směřovat pouze do nejefektivnějších technologií výroby energie z obnovitelných zdrojů. Nesmí již nastat situace, kdy jsou závazky státu garantovány tak, že v sobě nezahrnují snižování cenových nákladů na instalované technologie, jejich technologický vývoj a samozřejmě i získané zkušenosti s dalšími ekologickými dopady do životního prostředí, jako například degradace půdy při pěstování energetických plodin či brutální snižování biodiverzity v naší krajině.

TOP 09 bude jako vždy pečlivě naslouchat návrhům vědecké enviromentální scény i nevládních organizací, zároveň však také musí brát v úvahu možnosti našich domácností a celé naší ekonomiky. Chceme, aby vynakládání našich prostředků nesloužilo pouze úzké skupině producentů, ale především našemu životnímu prostředí, a jejich vynaložení splňovalo maximální efektivitu stejně tak, jako to požadujeme při výrobě energie z obnovitelných zdrojů.

Alžběta Plívová
mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme