TOP 09: Odsuzujeme útok na centrum Klinika

7. 2. 2016

Představitelé TOP 09 odsoudili včerejší útok na sociální centrum Klinika v Praze.

„Právo na veřejné vyjádření názoru, například formou demonstrace za cokoli a proti čemukoli, je právem každého občana. Toto právo však končí tam, kde začíná zákon a kde se prosté vyjádření názoru mění v projevy nenávisti, v násilnosti a v ohrožení obecné bezpečnosti. Ze včerejších událostí je zřejmé, že si policie počínala nedůsledně. Žhářský útok na Autonomní sociální centrum Klinika, kterým včerejší vyhrocená atmosféra vyvrcholila, je závažný trestný čin. Takové věci nelze v civilizované společnosti tolerovat a musejí být důsledně potrestány,“ řekl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09 upozornil na odpovědnost některých „osobností“ veřejného života: "Dvě včerejší události nám ukazují nepříjemnou pravdu. Odsouzeníhodný útok na pražskou Kliniku i chování Policie ČR, která údajně odmítla pomoci redaktorovi Českého rozhlasu během včerejších střetů na Hradčanech, mají jedno společné. Ukazují, k čemu vede nenávist a tupost, pokud se včas neodsoudí a nezastaví. Pánové Konvičkové, Okamurové, ale i hlava státu, ti všichni by měli zpytovat svědomí."

Útok na žižkovskou Kliniku odsoudila i místopředsedkyně Markéta Adamová: "Žhářské útoky nejsou vyjádření názoru, ale čistě násilí, které je nepřípustné. Doufám, že pachatelé budou brzy dopadeni."

A podobně se vyjádřila také místopředsedkyně Jitka Chalánková: "Házení zápalných lahví není způsobem vyjádření politického názoru. Házení zápalných lahví někam, kde mohou být lidé, je zločinem vždy a všude. Věřím, že stejně jako útok na pracovníky Českého rozhlasu budou oba incidenty spravedlivě vyšetřeny a viníci potrestáni," prohlásila v reakci na sobotní útoky.