TOP 09: Odchod odborářů z jednání je zbabělý

21. 4. 2011

Ministr zdravotnictví Leoš Heger a ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek se více než tři týdny chystali na zásadní jednání tripartity, na němž chtěli odborům i zaměstnavatelům představit a obhájit před nimi připravované reformní kroky ve zdravotnictví, v sociálním systému i v důchodech. Zároveň dnešním jednáním chtěli dokázat, že diskuzi o  reformách se všemi sociálními partnery berou velmi vážně.

Bohužel jednání skončilo předčasně. Odboráři, místo aby s ministry za TOP09 věcně debatovali, z jednání odešli. Vládu navíc označili za nedůvěryhodného partnera. „Otázkou je, nakolik jsou důvěryhodným partnerem pro diskuzi právě odbory, když místo jednání o nejzásadnějších reformách, které nás v nejbližších měsících čekají, svolají tiskový brífink a odcházejí z tripartity. Tento úkrok stranou považuji za jasnou deklaraci toho, že místo diskuze, byť po ní deklarativně volají, preferují protestní akce. Co je k takovému postupu motivuje, zda se jedná o jejich novou ‚kulturu komunikace‛, snahu obnovit si své pozice nebo se odbory stávají spíše politickou silou, se v tuto chvíli můžeme jen domnívat. Lživá a pomlouvačná kampaň odborů nedůstojná sociálního dialogu je zrcadlem toho, co jsme dnes viděli při zasedání RHSD. Věřím, že dnešní odborářský happening otevřel oči těm, kteří váhali, nakolik odbory věcně zastupují zájmy zaměstnanců a nakolik je jejich cílem destrukce jakéhokoli smysluplného postupu,“ reagoval ministr práce a sociálních věcí a místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek.

Je evidentní, že odborům nejde o řešení problémů, ale hlavně o politiku. Jsem zklamán z toho, že odmítají přijmout odpovědnost za budoucnost naší země. O tom, že reformy jsou nezbytné, není žádných pochyb,“ říká ministr zdravotnictví Leoš Heger a dodává: „náš cíl i cíl celé TOP09 je stále stejný: tj. předložit hlavní reformy vládě a parlamentu na konci druhého čtvrtletí, tak aby celý legislativní proces byl ukončen v letošním roce.“ První fáze změn by měla být účinná od roku 2012. Zároveň TOP09 nemá problém spojit s reformními zákony hlasování o důvěře vládě.

Pro zdravotnictví je nyní klíčové, aby byly přijaty především zákony o zdravotních službách, tzv. občanský zákoník zdravotnictví, zákon o specifických zdravotních službách a novela zákona o veřejném zdravotním pojištění. Všechny tyto zákony jsou určitým kompromisem. Ukládají více povinností pojišťovnám a poskytovatelům péče, na druhou stranu je lépe chrání. Především však chrání pacienty. "Ve chvíli, kdy se jednalo o zvyšování mezd, odbory deklarovaly snahu reformě pomoci, aby se v rámci zdravotnického systému prostředky na platy našly. Bohužel nyní začaly zákony zpochybňovat a konstruktivní diskusi se vyhýbají," uvedl Leoš Heger a dodává: "Naplno se tak potvrzuje moje podezření, že jim jde pouze o zvyšování platů a nikoli o kultivaci našeho zdravotního systému a péči o pacienty." Faktem je, že byly k zahájení debaty o předložených materiálech vyzývání v úvodu dnešního zasedání tripartity nejen členy vlády, ale také zástupci zaměstnavatelů, kteří poukazovali na nutnost projednat předložené materiály.

TOP 09
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme