TOP 09: Návrat k jednacímu stolu je nutný

2. 8. 2011

Pro TOP 09 je situace na Šumavě, která vede až k otevřeným roztržkám, nadále nepřijatelná.

Věříme, že Ministerstvo životního prostředí je připraveno k  jednacímu stolu přivést i pracovníky Správy Národního parku Šumava a zastavit až do vyjasnění situace kácení kůrovcových stromů v oblasti Ptačího potoka. Pokud toho nebudou schopni, je načase hledat jiné zástupce výkonu státní správy ve vedení Národního parku Šumava.

Jelikož jsme se jednou rozhodli vytvořit z části území Šumavy národní park, musí zde platit pravidla národního parku. Stejně tak jako není možné přistupovat k hospodářským lesům jako k lesům v národním parku, není možné se v národním parku chovat jako v hospodářském lese. Musíme začít věci pojmenovávat jasnými pojmy. Otázka Šumavy není rozhodována pouze zájmovými skupinami, jako jsou turisté, lesníci, podnikatelé či místní obce. Šumava je pokladem a odpovědností celého českého státu a všech jeho obyvatel,“ říká předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Je nutné opustit extrémní postoje a dosáhnout rozumného průniku, který pro nás v současné chvíli představuje především názor vědecké obce,“ říká předseda expertní komise TOP 09 pro životní prostředí Bedřich Moldan.

TOP 09 nezpochybňuje nutnost zásahů proti kůrovci na více než dvou třetinách území parku. „Jsou ale místa, která vyžadují zvláštní, dlouhodobě stabilní přístup,“ doplňuje Bedřich Moldan a dodává: „Inspekce životního prostředí zjistila ze strany vedení parku již trojnásobné porušení zákonnosti, což je nepřípustné. A to z jakéhokoli hlediska, morálního, právního i vědeckého. Už takovéto selhání mělo vést k vyvození zodpovědnosti zejména na pozici ředitele národního parku.“

Šumavský národní park je jedinečným přírodním dědictvím. TOP 09 proto hodlá hledat cesty jak mu zajistit vyváženou péči. Jedním z opatření by měl být nový klíč složení Rady parku, který bude TOP 09 navrhovat. Rada by měla fungovat jako základní pole diskuse, která sice nebude jednoduchá, ale o to potřebnější. Jejími členy by se ze zákona, podle předem jasného klíče, stávali zástupci nominovaní kraji, obcemi, přírodovědeckými i lesnickými fakultami, akademií věd a odbornými společnostmi a nejen starostové, jak je tomu dnes.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09

V Praze 2. 8. 2011

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme