TOP 09: Na Šumavě musí být upřednostněno přírodovědecké hledisko

Stanovisko Předsednictva TOP 09 k Národnímu parku Šumava

26. 4. 2011

Předsednictvo TOP 09 se na svém dnešním jednání zabývalo situací v Národním parku Šumava, kterou chápe jako vážnou a vyžadující rychlé řešení. Předsednictvo TOP 09 se jednomyslně shodlo na nutnosti upřednostňovat v šumavském parku vyvážený přírodovědecký pohled před hospodářskými a developerskými zájmy jednotlivých zainteresovaných skupin.

Šumava je největším národním pokladem království českého, který nám byl svěřen. Nepatří nám, naší generaci a my tento dar nesmíme promarnit,“ řekl předseda TOP 09, Karel Schwarzenberg.

Pro developerské aktivity máme dostatek velmi atraktivních území jinde.  Možnost ponechat uprostřed Evropy v takovém rozsahu skutečnou přírodu, ukázat nám a našim budoucím generacím jak vypadá, když jí člověk dá příležitost, však jinde opravdu nemáme,“ dodal k tématu prof. Bedřich Moldan, předseda expertní komise TOP 09 pro životní prostředí a exministr životního prostředí.

Za hlavní úkol současné vlády považuje TOP 09 proto přijetí zákona o zřízení Národního parku Šumava, který přinese dlouhodobé řešení ve vztahu k ochraně přírody.

Předsednictvo TOP 09 požaduje, aby bylo v nejcennějších lokalitách umožněno zachování přírodních procesů obnovy lesa až do jeho přírodní podoby, a to na 25–30 % rozlohy celého území parku. Na dvou třetinách území pak ustavení zón, kde vznikne nutnost efektivně a účinně zasahovat. Zcela jednoznačně se musí dosáhnout toho, aby na majetcích sousedících s národním parkem bylo zabráněno škodám.

Předsednictvo na dnešním jednání ohodnotilo některá z nedávných rozhodnutí ministra životního prostředí Tomáše Chalupy jako krok správným směrem, který koriguje brutální návrhy dočasně jmenovaného ředitele šumavského parku Jana Stráského. TOP 09 trvá na tom, aby byl důsledně uplatňován vědecký a expertní pohled a navrhuje významné posílení role přírodovědců v Radě Národního parku Šumava.

Současný ředitel parku je předsedou klubu turistů a má na park pohled turisty. Pro Šumavu by bylo ale daleko prospěšnější, kdyby byl na ni uplatňován pohled vědecký,“ dokončil Karel Schwarzenberg.

Alžběta Plívová, mluvčí TOP 09

26. 4. 2011