TOP 09: Naši starostové mají řešení, změna zákona uklidí obce a města

2. 10. 2018

Radní TOP 09 z Prahy 10 ve spolupráci se zákonodárci navrhují změnu zákona, která vyřeší problém s autovraky v ulicích ve všech obcích a městech. Dnes totiž nemá žádná radnice šanci nechat odtáhnout i zcela nepojízdné auto, protože nesplňuje zákonnou definici pro vrak. Stovky vozů tak hyzdí obce a blokují místa pro parkování. Změnu zákona o pozemních komunikacích poslanci TOP 09 dnes předložili do sněmovny.

„Dnes je možné podle zákona nechat odtáhnout vrak auta pouze v případě, že má silně poškozenou karoserii nebo mu chybí motor. Přestože auto stojí na stejném místě roky bez značky, je pomalu zarostlé trávou a chybí mu všechna kola. Majitel je nedohledatelný a radnice jsou v takových případech bezmocné. To náš návrh změní,“ uvedla poslankyně a 1. místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. TOP 09 navrhuje změnu, jež spočívá v tom, že zahájit s majitelem řízení o odstavení silničního vozidla by bylo možné už ve chvíli, kdy nepoužívaný vůz nebude mít víc než tři měsíce platné osvědčení o technické způsobilosti stanicí SME a STK.

„Bohužel dlouhodobou nečinností ministerstva dopravy najít srozumitelnou definici v zákoně, aby radnice mohly jednoduše odtahovat vraky nebo nezpůsobilá vozidla, se problém stal bezpečnostním rizikem pro obce. Radnice pak řeší zapálená auta. Proto jsme ve spolupráci se silničním správním orgánem připravili jednoduchou novelu, která uvolní ruce úředníkům z mnohých radnic a začnou mizet z ulic auta, která jsou zaparkovaná na stejném místě už roky,“ řekl místostarosta Prahy 10 za TOP 09 Radek Lojda, který má na starosti bezpečnost. „Je to problém, který trápí všechny obce a města, ale problém, který má řešení. Věřím, že náš návrh získá širokou podporu i dalších stran. Pomůže mnoha obcím a zbaví ulice nevzhledných vraků,“ dodala poslankyně Markéta Pekarová Adamová, která chce pro přijetí novely získat podporu poslanců z ostatních klubů.

TOP 09 také připravila novelu stavebního zákona, jejímž cílem je výrazně zkrátit délku stavebního řízení. „Tato novela obsahuje několik změn. Za nejdůležitější považujeme to, že dotčený orgán, který se vyjadřuje ke stavebnímu řízení, musí rozhodnout v zákonné lhůtě, jinak se má za to, že vydal kladné rozhodnutí. Dále občan do budoucna nebude obíhat všechny úřady a předloží svoji žádost pouze na stavební úřad, který si obstará vyjádření všech ostatních orgánů,“ řekl Jiří Pospíšil, předseda TOP 09 a kandidát na primátora Prahy. „Vyzýváme všechny politické strany, které chtějí zkrátit stavební řízení, aby se k našemu návrhu připojily,“ dodal Jiří Pospíšil.

TOP 09 se dnes vyslovila proti nominaci Petra Štěpánka do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Publicista a někdejší člen ODS, kterého nominuje hnutí ANO 2011, se netají tvrdou kritikou České televize. „Nemůžeme podpořit ve volbě do Rady člověka, který není důvěryhodný ani nestranný. V Radě pro rozhlasové a televizní vysílání by měly působit osobnosti, které mají zkušenosti, nadhled a nepřemýšlí o médiích tendenčně. V případě pana Štěpánka hraje roli také jeho předchozí kontroverzní působení v Radě, kdy ČR prohrála arbitrážní řízení se společností CME, a naprostá nestabilita v názorech, což může vést k podezření z možného osobního prospěchu,“ uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Praha 2. října 2018