TOP 09: Jsme pro růst penzí, vláda ale musí připravit reformu

22. 8. 2018

TOP 09 souhlasí, aby stát přidal více k důchodu lidem, kteří jsou v penzi déle než 25 let, a neřídil se přitom kritériem věku. Poslanci TOP 09 proto dnes podpoří senátní návrh novely zákona o důchodovém pojištění. Žádají ale vládu, aby urychleně připravila reformu penzí.

„Zvýšit důchody lidem, kteří jsou už déle v penzi, je spravedlivější zejména k ženám seniorkám. Návrh vlády, který se odvíjí pouze od věku, nebere ohled na to, že ženy odcházely do důchodu dříve a dnes ještě nemají věk, který by jim toto zvýšení o dalších tisíc korun zaručil. Navíc pobírají v průměru nižší důchody než muži,“ říká poslankyně a 1. místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Návrh senátorů, který bere jako kritérium čas strávený v důchodu, by mohl podle propočtů přilepšit 140 tisícům žen ve věku kolem 78 let.

„Podpoříme zvýšení důchodů, zároveň se musíme ptát, kde tyto peníze vláda vezme a kdy přijme důchodovou reformu. Bez zásadní změny totiž stát za 15, 20 let na další důchody už dostatek peněz mít nemusí. Zvyšující se počet důchodců bude mít vliv i na vyšší potřebu sociální a zdravotní péče, i tyto náklady státu se budou zvyšovat. Dnešní zvýšení důchodů jde na úkor budoucích důchodců,“ dodala místopředsedkyně poslaneckého klubu. 

Příští jednání sněmovny je naplánováno na září. Poslanci by na něm měli řešit například návrh zákona, kterým chce TOP 09 změnit podmínky pro vydání tzv. zajišťovacích příkazů.  Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil prosazuje, aby k obstavení majetku firem nestačilo pouhé rozhodnutí úředníka Finanční správy, ale k tomu potřeboval souhlas soudu. „Už v mnoha případech jsme svědky toho, že chybný krok úředníka znamenal likvidaci léta budovaných firem. Majitelé se nyní se státem soudí o náhradu a za tyto přešlapy ve výsledku nezaplatí úředník, ale my, daňoví poplatníci. Chceme to změnit,“ uvedl Jiří Pospíšil, který nerozumí tomu, že vláda návrh nepodporuje. „Věřím, že poslanci budou souhlasit. Garance rozhodnutím soudu přece není nic, co by znemožnilo státu postihnout firmy, které nechtějí platit daně. Pokud bychom nechtěli zabránit nepřiměřeným a chybným zásahům proti našim firmám, pak už skutečně žijeme v Absurdistánu," dodal Jiří Pospíšil (TOP 09).

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Praha 22. srpna 2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme