TOP 09: Do krajů posíláme zkušené a úspěšné

TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí dnes představily třináct lídrů pro podzimní krajské volby. Jedenáct mužů a dvě ženy tvoří jasnou konzervativní alternativu nynějším hejtmanům z ČSSD a velkým koalicím. Přestože budou kampaň ovlivňovat i celostátní politická témata, kandidáti se chtějí zaměřovat zejména na vaše krajská témata. Jejich prioritou je likvidace klientelistických vazeb v krajích mezi vedením úřadů a vybranými podnikateli. Cílem jsou otevřené krajské úřady, spravedlivé přerozdělování peněz a také kvalitnější školství či doprava.

10. 5. 2012

V příloze naleznete i statementy a životopisy jednotlivých lídrů.

TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí jdou krajských voleb letos poprvé. Společné kandidátky jsou dalším prohloubením jejich spolupráce, a tedy potvrzením toho, že propojení zkušeností z celostátní a komunální politiky funguje. Obě politické síly chtějí v krajích zejména zprůhlednit neefektivní hospodaření často způsobené vládou koalic ODS a ČSSD. A nabídnout alternativu. Lídři kandidátek jsou zkušenými politiky, více než polovina z nich má zkušenost s vedením měst z pozice starostů i zkušenosti z celostátní politiky. Už v tuto chvíli spolupracují s týmy odborníků na analýzách situace v kraji a dopracovávají krajské programy.

Jsme strana, která brání evropské ideály a prosazuje proevropskou politiku také na úrovni regionů. I když nám dnes fouká vítr do obličeje, zodpovědný politik nemá popularitu na prvním místě, ale má tam pouze to, co je dobré pro tuto zemi. Posíláme do voleb správné lidi,“ říká předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

O post hejtmana se ve Zlínském kraji se tak bude ucházet i předseda Poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové a bývalý starosta Suché Lozi Petr Gazdík. „Svou kandidaturou na hejtmana bych chtěl rozbít tradiční koalici ODS, ČSSD a KDU-ČSL, která kraji nerušeně vládne už příliš dlouho,“ popisuje svoji motivaci Petr Gazdík a dodává: „Rozhodně nebudeme jen líbivě slibovat, ale otevřeně mluvit o problémech v regionech, které nejsou po čtyřech letech v dobrém stavu. Máme chytré voliče, kteří vědí, že naše kroky dávají lepší šance pro rozvoj nám všem.“

Vedle Petra Gazdíka bude TOP 09 a Starosty v krajích prezentovat i dalších pět poslanců a jeden senátor, kteří už nyní v Parlamentu prosazují reformní program a taková úsporná opatření, která České republice zajistí stabilní vývoj bez zbytečného zadlužování. „Nechceme se tvářit, že se celostátní reformy netýkají krajů. Chceme voličům naprosto nepopulisticky vysvětlit, proč jsou potřeba a ukázat na pozitivní efekt, který už lidem přinesly,“ konstatuje první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

TOP 09 a Starostové od února společně zasedají na koaličním volebním štábu, který také přijal pro krajské volby nové společné logo. Na volby je vyčleněno 34 milionů korun, z toho 6 milionů korun pro senátní volby, přičemž se na kampani budou spolupodílet také jednotlivé kraje. „Přípravy na krajské volby začaly v polovině loňského roku, kdy proběhlo první školení volebních týmů a manažerů. V roce 2011 jsme si nechali připravit velký předvolební výzkum, který nám umožní připravit profesionální kampaň. TOP 09 a Starostové mají připravený úsporný a efektivní rozpočet. Nehodláme zbytečně utrácet za reklamu, ale chceme se soustředit na to, abychom se mohli potkat s občany a představit jim co plánujeme v jednotlivých krajích. Sázíme také na podporovatele, kteří nám pomohou seznámit co nejvíce lidí s naším programem, a na portál my.top09.cz,“ vysvětluje volební manažer Jaroslav Poláček.

Na tiskové konferenci bylo představeno společné logo TOP 09 a Starostů.

Krajské volby v číslech

  • Nejmladším lídrem je Petr Gazdík (38), nejstarším Ladislav Jirků (68) v Kraji Vysočina.
  • V čele kandidátek je šest stávajících poslanců a jeden senátor.
  • Sedm lídrů působilo či působí na pozici starosty.
  • Za TOP 09 a Starosty kandiduje na prvních místech 11 mužů a dvě ženy.
  • Mezi kandidáty je pět akademických pracovníků.
Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09

V Praze 10. 5. 2012

Přílohy
PDF Proč kandidují naši lídři v krajských volbách.pdf (408.6 kB) PDF Logo TOP 09 a STAN pro krajské volby.pdf (220.9 kB)
Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme