TOP 09: Česká republika není ruská gubernie

5. 5. 2020
  • Ruská federace se chová tak, jako kdyby ČR byla její gubernie a vláda servilně mlčí, trváme na zařazení mimořádného bodu k vměšování Ruska do vnitřních záležitostí ČR.
  • Sněmovna nesmí mít ve svém čele člověka, který osočuje komunální politiky z fašismu. TOP 09 vyzve ostatní strany k podpoře odvolání místopředsedy Filipa z funkce.
  • Žádáme o zveřejnění příjemců půjček COVID. Prokáže se tak, že nebyly „ušity“ na míru jen pro vyvolené.

Na dnešní schůzi Sněmovny bude TOP 09 chtít zařadit mimořádný bod, jehož předmětem bude vměšování Ruska do vnitřních záležitostí České republiky. Ruská federace namířila proti České republice nejagresivnější diplomatickou a zpravodajskou aktivitu za posledních třicet let.

Na území České republiky probíhá prokazatelně zvýšená zpravodajská aktivita Ruska. Českým komunálním politikům vyhrožují ruští ministři, na českou ambasádu v Moskvě a generální konzulát v Petrohradu byly provedeny fyzické útoky. Představa Ruska, že na území České republiky platí ruské zákony, je jako vystřižená z dob Sovětského svazu. Za mimořádnou pozornost také stojí, že ruská ambasáda v Praze i oficiální představitelé země vyzývají české občany prostřednictvím sociálních sítí a dezinformačních webů k fyzické likvidaci komunálních politiků. Fakt, že řady diplomatů už tak přebujelé ruské ambasády v Praze rozšířil muž s diplomatickým pasem, který představuje bezpečnostní riziko pro komunální politiky, je alarmující.

„Česká vláda se nesmí schovávat pouze za ministra zahraničních věcí. Celá vláda musí bezpodmínečně k ruským výhružkám zaujmout jednoznačné odmítavé stanovisko. Je na místě okamžité vyhoštění nepřiznaných ruských zpravodajců působících pod diplomatickým krytím, jejichž úkolem je účast na této bezprecedentní nepřátelské akci,“ vysvětluje předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „TOP 09 rovněž považuje za naprosto nepřijatelné, aby Poslaneckou sněmovnu z pozice místopředsedy reprezentoval komunista Vojtěch Filip, který osočuje komunální politiky z podpory fašismu a stává se aktivní součástí ruské propagandy proti České republice. Budeme usilovat o odvolání místopředsedy Filipa z funkce. Každý poslanec tak bude mít příležitost ukázat, zda hájí důvěryhodnost Parlamentu, nebo zájmy cizí mocnosti,“ dodává předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Problematické jsou půjčky COVID

Problematické jsou půjčky a záruky COVID. Zástupci TOP 09 se domnívají, že v jejich případě nejde o kýženou pomoc podnikatelům, ale spíše o variaci na komerční úvěry s řadou nešvarů a pochybností. Půjčky COVID navíc doprovází nepřehledná a málokomu jasná administrativa, která poměrně logicky vede k chybám v žádostech. „Podnikatel, který dostal půjčku COVID, je podobně mýtický jako Lochneska. Všichni si myslí, že existuje, ale nikdy ho nikdo neviděl. Proto Vás žádám, ministře Havlíčku, abyste transparentně zveřejnil příjemce půjček COVID. Vypadá to tak, že půjčku dostali jen Vaši kamarádi a k potřebným se nedostala,“ žádá ministra průmyslu a obchodu místopředseda TOP 09 Lukáš Otys.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09