TOP 09 a ODS žádají dvě mimořádné schůze poslanců

3. 11. 2016

Poslanci TOP 09 a ODS dnes požádali vedení dolní komory o svolání dvou mimořádných schůzí Poslanecké sněmovny. Za vysoce aktuální považují projednání směru zahraniční politiky, a žádají rovněž odklad zavedení EET a informace ke stavbě dálnice D8.

„Na mimořádné schůzi budeme chtít informaci o tom, jaké jsou priority a cíle české zahraniční politiky. Veřejnost je zneklidněna její zmateností. Pod vedením současné vlády ztratila obsah a cíle. Posledním důkazem je například ostudný text čtyř nejvyšších ústavních činitelů. Několikrát jsme nabízeli premiérovi jednání o nalezení české národní pozice, kterou by vláda mohla prosazovat v zahraničí. Bohužel, naše nabídky zůstaly nevyslyšeny. Česká republika tuto pozici potřebuje. V zahraničí budeme silní pouze tehdy, pokud budeme doma jednotní,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.

Druhá schůze sněmovny se má zabývat projednáním návrhu TOP 09 na odložení elektronické evidence tržeb o dva roky, a také akutními problémy se sesuvy půdy na stavbě dálnice D8.

 „Termín spuštění EET se blíží a 40 tisíc povinných subjektů zůstane uvězněných v režimu, ve kterém ministerstvo financí stále ještě nemá zcela jasno ve všech technických a procesních detailech. V okamžiku, kdy se tato povinnost netýká všech nejenom v celé ekonomice ale ani v jednom sektoru, nemůže dojít k narovnání podnikatelského prostředí, ale může dojít jen k závažnému pokřivení podnikatelského prostředí a často nenávratným škodám,“ říká předseda TOP 09 Miroslav Kalousek a dodal: „Nabízíme férové řešení, a jsme povinni to zkusit. Odložíme to o dva roky. Za 2 roky to buď my společně zrušíme, nebo vy zvítězíte, zavedete to, ale v každém případě to bude pro všechny stejně.“

„Od ministra dopravy chceme slyšet k dálnici D8 jednoznačně dvě věci. Jaké budou skutečné náklady na sanaci území, které bylo zavaleno, a kdo za to zodpovídá. Máme pocit, že ministerstvo tyto informace spíše tají, než aby je zcela transparentně veřejnosti zprostředkovalo,“ uvedl předseda Miroslav Kalousek.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Jana Havelková, tisková mluvčí ODS

Praha 3. listopadu 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme