Štětina: Gruzie musí garantovat svobodná média

21. 3. 2017

Jaromír Štětina (TOP 09) dnes pozval do Evropského parlamentu zástupkyni gruzínské televize Rustavi 2 Ninu Nakashidze. Rustavi 2 je jedním z posledních svobodných médií v Gruzii. Její existence je však pod silným tlakem gruzínské vlády ohrožena. Současná deklarovaná proevropská politika vlády vedené politickou stranou Gruzínským snem naráží na realitu omezování svobodných médií v Gruzii.

„Reportéři Rustavi 2 jsou hrdiny dnešní doby. Přes výhružky násilím a vydírání, jejichž vyšetřování nikdy nebylo dokončeno, bojují za zachování plurality médií v Gruzii. Soudní proces týkající se údajných nejasností s vlastnickými právy této televize je zmanipulovaný a zcela v rozporu se svobodou projevu. Vítám proto rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva zabývat se případem Rustavi 2 a pozastavit výkon rozhodnutí gruzínských soudců podplacených tamním režimem. Je povinností Evropy dohlížet na dodržování základních práv a demokratických zásad u svých sousedů,“ uvádí Jaromír Štětina, který se vývojem v Gruzii dlouhodobě zabývá.

Rustavi 2 je nejvíce sledovaným televizním kanálem v Gruzii. Díky svému nestrannému informování o probíhajících událostech v Gruzii a upozorňování na zkorumpovanost proruského režimu sehrála zásadní roli v tzv. Revoluci růží, která v roce 2004 umožnila nástup prezidenta Michailem Saakašviliho. Od roku 2012 je předmětem soudního sporu o vlastnická práva, jehož cílem je televizi de facto zlikvidovat. Dovolání Rustavi 2 našla až u Evropského soudu pro lidská práva, který pozastavil rozhodnutí gruzínských soudů o předání televize dřívějšímu majiteli, jenž plánuje omezit svobodné vysílání televize.

Marek Hannibal

Štítky
Osobnosti: Jaromír Štětina
Témata: Média, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme