Stavba domů bude pro rodiny levnější

11. 3. 2016

Postavit si dům by už brzy mělo být pro rodiny snažší a také levnější. Díky změně, kterou do novely o ochraně zemědělského půdního fondu navrhli poslanci klubu TOP 09 a Starostové, občané zaplatí státu méně peněz za vynětí půdy z tohoto fondu. Novelu dnes schválila Poslanecká sněmovna.

„Chtěli jsme, aby lidé, kteří stavějí rodinný dům, neplatili za vynětí půdy vůbec. S tím ale koaliční většina poslanců ve sněmovně nesouhlasila. Ve výsledku se nyní rodinám sice finančně uleví, ale méně, než jsme si představovali. V každém případě ale je to krok vstřícný k rodinám,“ říká poslankyně Věra Kovářová (klub TOP 09 a Starostové).

Při projednávání zákona nakonec neuspěl ani původní návrh poslanců klubu TOP 09 a Starostové, který měl snížit nebo zrušit poplatky státu a usnadnit tak výstavbu veřejně prospěšných staveb. Koaliční poslanci opět trvali na tom, že se za vynětí půdy obce musí státu zaplatit, tentokrát zůstal poplatek ve stávající výši. Obce tak například v případě výstavby škol budou muset hradit neúměrně vysoké částky.

Nový systém rozdělení vybraných odvodů ve prospěch Státního fondu životního prostředí a opatření na podporu životního prostředí v obcích koaliční poslanci také odmítli. „Je to absurdní. Koalice se v průběhu projednávání návrhu zaklínala ochranou životního prostředí, ale posílit její financování, které můj návrh znamenal, bez srozumitelného zdůvodnění odmítla,“ uvedl Petr Gazdík (klub TOP 09 a Starostové).

„Úspěchem na druhé straně je, že obce a také kraje nově už nebudou nuceny platit státu za vynětí půdy pro výstavbu pozemních komunikací. Jejich diskriminace je minulostí,“ dodal poslanec Herbert Pavera (TOP 09).  Výjimka z této povinnosti se totiž dosud vztahovala pouze na silnice, které stavěl sám stát. 

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme