Senátorský klub ODS a TOP 09: Novela školského zákona nás dostane do standardů 21. století

29. 11. 2023

Na programu 19. schůze horní parlamentní komory byla ve středu například volba členů Rady České televize, návrh zákona o státní sociální podpoře nebo návrh zákona o zdravotnické záchranné službě. Plénum také projednalo důležitou novelu o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury a infrastruktury elektronických komunikací neboli liniový zákon. Senátorky a senátoři dále projednají návrh zákona o dorovnávacích daních pro velké nadnárodní skupiny a velké vnitrostátní skupiny. Očekává se, že bude schůze vícedenní a potrvá až do pátečního dopoledne.

„Školský zákon jsme dlužili už spoustu let a jeho přijetím se v digitalizaci konečně významně posouváme do standardů 21. století. Přijetím se žákům naskytne příležitost k podání hned tří přihlášek na střední školy, a to místo současných dvou. Přihlášky se budou nadále podávat digitálně přes aplikaci s digitální matrikou každého žáka. Školám tak odpadnou někdy zdlouhavé procesy nejrůznějšího žádání o tiskopisy, vysvědčení a podobně. Novela je správným krokem pro moderní a kvalitní vzdělávání, a její příprava se ve spolupráci s ministerstvem školství podařila velmi pružně a efektivně, a to včetně připravované komunikační kampaně pro žáky i školy,” řekl Jan Grulich, místopředseda senátorského klubu ODS a TOP 09.

„Liniový zákon je jeden z nejdůležitějších zákonů, jenž na půdě Senátu v posledních letech přijímáme. Cílem novely je náš posun z nelichotivého 157. místa v procesu stavebního řízení a urychlení výstavby staveb, klíčových pro rozvoj nezbytné a strategické infrastruktury, ať už energetické nebo dopravní. Nemůžeme stále se slzou v oku koukat na naše polské sousedy a jejich významný posun nejen v dopravní infrastruktuře v posledních letech. Právě tyto konkrétní změny v naší legislativě jsou klíčovým odrazovým můstkem,” řekl Zdeněk Nytra, předseda senátorského klubu ODS a TOP 09.

Markéta Volfová, tisková mluvčí TOP 09