× Staňte se našimi členy!

Senátoři TOP 09: Státní zastupitelství musí zůstat nezávislé

14. 8. 2019

Senát projedná na srpnové schůzi návrh novely zákona o státním zastupitelství, který vznikl přímo v Senátu, jedním z předkladatelů je i první místopředseda Senátu Jiří Růžička. Mezi další body jednání patří úprava insolvenčního zákona, která má řešit oddlužení dětských dlužníků nebo také zákon o pozemních komunikacích v rámci kterého bude projednáno zavedení elektronických dálničních známek.

„Nyní se nacházíme v situaci, kdy může vláda odvolat nejvyššího státního zástupce bez udání důvodů i bez možnosti přezkoumání tohoto rozhodnutí. To považujeme za nepřijatelné zvlášť ve chvíli, kdy vládu řídí trestně stíhaný premiér. Podstatou senátního návrhu je proto požadavek na zamezení případného odvolání nejvyššího státního zástupce a narušení běhu státního zastupitelství. To musí být nezávislé na politické moci nebo dokonce na politické zvůli,“ uvádí jeden z předkladatelů zákona Jiří Růžička.

Senát projedná novelu insolvenčního zákona, kterou ve sněmovně podpořili také poslanci TOP 09. „Je důležité, aby existoval nástroj na oddlužení dětí. Není únosné, abychom měli tisíce dětí, které vstupují do dospělosti s tím, že mají na krku exekuci třeba jen kvůli tomu, že jejich rodiče za ně nezaplatili poplatky za vyvážení popelnic nebo pokutu za jízdu tramvají. Osmnáctiletý člověk má řešit dokončení svého vzdělání a další uplatnění ve společnosti, ne exekuce, za které třeba ani nemůže. Jsem proto rád, že sněmovna podpořila novelu insolvenčního zákona, která možná není dokonalá, ale řeší problém lidí v dluhové pasti. Já toto řešení určitě podpořím,“ říká místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin.

O zavedení elektronických dálničních známek budou rozhodovat senátoři při projednávání novely zákona o pozemních komunikacích. „Podporuji zavedení elektronických dálničních známek. Je dobře, že po letech čekání si budou moci i naši řidiči pořídit elektronickou dálniční známku. Škoda, že ji nebudou moci využívat na opravdu kvalitních dálnicích,“ uvádí senátor TOP 09 Herbert Pavera.

Doufám, že se i na základě mého dotazu bude Ministerstvo dopravy, Státní fond dopravní infrastruktury a vybraná zhotovitelská firma zabývat také tím, aby řidiči dostávali upozornění na končící platnost jejich elektronické dálniční známky, což je v zahraničí zcela běžné," dodává senátor Pavera.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Osobnosti: