Senátoři TOP 09 chtějí změnu některých opatření vlády

16. 4. 2020

Plénum Senátu projedná návrhy opatření, které přijala Poslanecká sněmovna v režimu legislativní nouze v souvislosti s pandemií nemoci COVID-19. Senátoři TOP 09 mají výhrady k vládním návrhům ohledně nájemného či kompetencí policie. Pozitivně pak vnímají návrh zákona o zvláštních pravidlech pro vzdělávání a rozhodování na vysokých školách.

Senát projedná návrh zákona o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru. V rámci něj vláda přenáší odpovědnost pouze na jednu skupinu obyvatel, tedy na pronajímatele.

„Návrh vlády obsahuje celou řadu nedostatků a není pouze špatně napsaný a nespravedlivý, ale dokonce protiústavní. Může způsobit řetězový efekt, který přenese veškerou zodpovědnost na stranu nájemců. Přitom je jasné, že s placením nájmu by měl pomáhat stát, ne pronajímatelé. Nedovedu si představit, že by tento zákon Senátem prošel beze změn. Pokud by však Poslanecká sněmovna výhrady Senátu ignorovala, jsem připravený udělat vše pro to, aby pronajímatelé nebyli plošně diskriminováni. To zahrnuje i podání ústavní žaloby,“ říká první místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin.

Senát se bude rovněž zabývat novelou zákona, která zvyšuje pravomoci státní a obecní policie v souvislosti s mimořádnými opatřeními proti koronaviru. Novela by umožňovala policistům ukládat blokovou pokutu do výše 10 tisíc korun na místě.

„V současné době jsme ve velmi nepřehledné situaci, kdy některé přestupky musí řešit hygienické stanice, které mají při epidemii jiné důležitější úkoly. Bohužel i zde se ukazuje, že vláda nepostupuje systematicky, když některá nařízení vydává podle krizového zákona a jiná podle zákona o veřejném zdraví. Kdyby vláda postupovala podle krizového zákona, nezatížila by zbytečně hygienické stanice a zároveň by nebyl v ohrožení nárok na odškodnění pro podnikatele a další lidi,” uvádí senátor a místopředseda TOP 09 Herbert Pavera.

„Osobně si myslím, že by se policie měla snažit řešit co nejvíce přestupků domluvou tam, kde to jde. Už jen kvůli tomu, že vláda informuje o některých svých rozhodnutích na dlouhých večerních tiskovkách, kde jsou vyhlašována s okamžitou platností. Řada lidí má problém se orientovat v tom, co platí, a co už ne. A rozhodně tím situaci nezjednodušují,” dodává Herbert Pavera.

Senát zároveň projedná návrh zákona o zvláštních pravidlech pro vzdělávání a rozhodování na vysokých školách, který senátoři TOP 09 podpoří.

„Navržená úprava realisticky reaguje na současnou situaci. Vysoké školy tak získávají řadu možností, jak nyní postupovat třeba v dokládání maturitních vysvědčení, posouvání termínů či způsobu konání přijímacích zkoušek a státnic. Je vidět, že k přípravě MŠMT nepřizvalo pouze poslance a senátory, ale i lidi z praxe a rektory,“ říká první místopředseda Senátu Jiří Růžička.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme