Šarapatka: Nedovolili jsme poslanci ODS zavést další úlevu pro solárníky

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa nedávno přiznal, že by podpora štědře dotované fotovoltaiky mohla Českou republiku stát až jeden bilion korun. Krátce na to však poslanec ODS Tomáš Úlehla navrhl změnu zákona, která by zbavila provozovatele solárních elektráren jakékoli povinnosti postarat se o dosloužené solární panely. Tento krok by generoval další zisk provozovatelů elektráren na úkor životního prostředí, a možná i veřejných rozpočtů.

13. 2. 2013

Je neuvěřitelné, že ve chvíli, kdy se dozvídáme o tom, kolik špatně nastavená podpora solární energie Českou republiku stojí, najdou se návrhy, které chtějí situaci provozovatelů solárních elektráren ještě vylepšit,“ vysvětluje poslanec Bořivoj Šarapatka a dodává: „Dnes projednávaný návrh poslance Úlehly by současné provozovatele solárních elektráren najednou zbavil jejich povinnosti zajistit ekologickou recyklaci solárních panelů. Za rozbité, zastaralé či dosloužené panely by pak zodpovídal výrobce.“

Výrobci panelů se však často nacházejí v zahraničí, zejména v Asii. Životnost panelů je navíc odhadována na 20 až 25 let, což je doba, kdy firmy, které panely dodaly, již nemusí existovat. „Bude už nyní velmi obtížné dohledávat dodavatele panelů, které byly v České republice postaveny během boomu v letech 2009 a 2010. A pokud je nalezneme, bude obtížné je přesvědčit, aby likvidaci zaplatili. Jednoduše, povinnost likvidace by se tímto návrhem nepřesunula ani tak na výrobce, jako na stát, města a obce. Provozovatelé elektráren by se tak zbavili dalších nákladů, které by museli uhradit opět občané. Mohlo by se také stát, že za dvacet let budeme mít v krajině solární monstra, ke kterým se nebude nikdo hlásit. Už předložení takového návrhu proto považuji v této situaci za zcela nepřijatelné,“ dodává Šarapatka, podle kterého je to, že návrh neprošel, jediným správným řešením.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09

V Praze 13. 2. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme