Putnová: Děti při studiu? Není problém…

Poslanci dnes jednomyslně schválili návrh Anny Putnové a Petra Gazdíka, díky kterému budou moci vysokoškoláci přerušit v případě rodičovství studium, aniž by ztráceli výhody s pobytem na vysoké škole spojené.

14. 12. 2012

Novela vysokoškolského zákona, kterou předložili poslanci Anna Putnová a Petr Gazdík, vytvoří lepší podmínky pro studenty, kteří budou mít během vysokoškolského studia děti. „Přerušení studia bylo v minulosti synonymem neúspěchu. V případě studentů-vysokoškoláků, kteří se rozhodnou mít děti, by tomu mělo být naopak. Novelou chceme zejména podpořit mladé, vzdělané lidi v tom, aby neodkládali založení rodiny,“ řekla Anna Putnová, podle které jde i o vytvoření lepších podmínek pro ženy, které jsou v optimálním biologickém věku pro mateřství.

Novela zakotvuje právo studenta či studentky na přerušení studia na vysoké škole po dobu, po niž by jinak trvala mateřská či rodičovská dovolená. V případě přerušení studia je v tomto případě zachován status studenta, což bude mít za následek zachování i všech studentských výhod. V případě delšího studia nebudou muset studenti-rodiče platit poplatky za delší studium, jak tomu bylo doposud.

Studenti vysokých škol totiž dnes bezplatně absolvují n+1 let standardní doby studia. Další semestry jsou již zpoplatněny. Na Univerzitě Karlově má například Filozofická fakulta poplatek až 11 500 korun za každých započatých šest měsíců, v oboru zubní lékařství na 1. lékařské fakultě to už může být až 26 000 korun.

 „Stárnutí populace a úbytek obyvatelstva je vážným problémem. Vytvořit dobré podmínky pro rodičovství považuji za jednu z politických priorit,“ vysvětluje spolupředkladatel Petr Gazdík.

Společnost by měla více oceňovat mateřství a rodičovství a vytvářet rovné podmínky pro zaměstnané i studující, tato novela tomu napomáhá,“ shrnuje předsedkyně sněmovního Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Anna Putnová.

 

Alžběta Plívová, mluvčí TOP 09

14. 12. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme