Předsedkyně Sněmovny na Konferenci mládeže: Jste hybateli demokratických změn

11. 7. 2022

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová zahájila úvodním proslovem 4. ročník Konference mládeže pořádané Fórem občanské společnosti Východního partnerství. Konference se koná v rámci aktuálního předsednictví ČR v Radě EU. Jejími účastníky jsou aktivní mladí lidé ze zemí Východního partnerství i členských států EU. Hlavními tématy konference jsou role mladých lidí při obnově demokracie a její obrana proti hrozbám v době krizí.

Role mladých lidí se ukázala jako zcela zásadní při přechodu k demokracii v naší zemi. Podporu jejich úsilí o rozvoj občanské společnosti v zemích Východního partnerství považuji za praktické naplnění odkazu Václava Havla,“ uvedla předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Východní partnerství je projekt iniciovaný Evropskou unií. Jeho cílem je těsnější spolupráce mezi EU a Arménií, Ázerbájdžánem, Běloruskem, Gruzií, Moldavskem a Ukrajinou. Zakládající schůzka vrcholných zástupců Východního partnerství se uskutečnila v Praze během minulého předsednictví naší země v Radě EU v roce 2009.

Moldavsko a Ukrajina nedáváno získaly status kandidátských zemí Evropské unie. Rodina členských států EU je ovšem otevřena všem, kteří vyznávají a prosazují hodnoty svobody a demokracie. Jsem přesvědčena, že coby budoucí lídři k tomu ve Vašich zemích také přispějete,“ uzavřela předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Jan Kocourek, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme